Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain pieniä askelia tuottavuuden kasvuun

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun Juha Sipilän (kesk) hallitus kaipaili tuottavuusloikkaa, se nähtävästi kaipasi lisää työvoimapanosta. Tuottavuuden kasvattaminen onkin hallitukselle hankalaa. Tuottavuutta lisätään yleensä yrityksissä eikä hallituksen määräyksillä. Hallituksella on enemmän aseita työvoimapanoksen lisäämiseen.

Myös tuottavuuden kehittämiseksi on joitain keinoja. Poliittinen päätöksentekojärjestelmä voi poistaa sen tieltä esteitä.

Suomen talouskasvu 1990-luvun lopulta aina finanssikriisin puhkeamiseen asti tehtiin tuottavuuden kasvun voimin. Kasvun takana oli Nokia-vetoinen elektroniikkateollisuus.

Juuri kun kriisi iski, matkapuhelin-Nokia klustereineen alkoi sammua, ja tulivat kalliit palkkakierrokset. Kasvu pyyhkäistiin hetkessä pois.

Suomen nykyinen talousahdinko johtuu vain pieneksi osaksi suhdanteista. Pääsyyllinen on tuottavuuskato.

Kun hallitus nyt hakee talouteen uusia lääkkeitä, arvostelijoiden kannattaisi olla silloin tällöin armollisia. Jos sanoo sadasta pienestä muutoksesta – jokaisesta yksitellen –, että tämä ei riitä alkuunkaan, päätyy sanomaan kaikelle kiitos ei.

Taloudellisen yhteistyön järjestö OECD pohti tuottavuutta kesällä julkaisemassaan selvityksessä. OECD:lläkin on tarjota vain pieniä askelia tuottavuuden kasvua kaipaileville päättäjille.

OECD kertoo, että samankin toimialan yritysten välillä on suuria eroja. Esimerkiksi teollisuudessa osa yrityksistä on pystynyt kasvattamaan tuottavuuttaan 3,5 prosenttia vuodessa 2000-luvulla. Toiset ovat polkeneet paikallaan.

Yritysten väliset erot palvelusektorilla ovat OECD:n mukaan vielä suuremmat.

OECD:n selvityksestä päätellen pisin askel otetaan koulutuksessa. Järjestön kartoituksen mukaan joka neljäs teollisuusmaiden työntekijä arvioi, että taidot ja työtehtävän vaatimukset eivät kohtaa.

Suomessa tämä näyttäytyy muun muassa työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmana. Samaan aikaan, kun työttömien määrä kasvaa, kasvaa myös avoimien työpaikkojen määrä. Ainoa syy tähän ristiriitaan ei ole se, että ihmiset jäävät mieluummin pankolle makailemaan kuin menevät töihin. Ei ehkä sekään, että työ on väärässä paikassa. Ongelma on myös se, että tarjolla on osaamista, joka ei sovi kysyntään.

Yhdysvalloissa koulutus on läheisessä suhteessa talouselämään. Akateemista riippumattomuutta korostavassa Euroopassa kytköstä yhä kavahdetaan. Yhdysvalloissa korkeakoulut imevät maailman parhaita lahjakkuuksia. Heidän keksintönsä päätyvät nopeasti yrityselämän arviointiin ja parhaat patenteiksi ja tuotantoon.

Suomessa kannattaisi miettiä, miten tutkimusrahoitusta keskitettäisiin ja yliopistojen yhteistyötä lisättäisiin.

OECD luettelee pienempiä muutoksia, joita tuottavuuden kasvua kaipaileva hallitus voisi tehdä. Yksi on konkurssilainsäädännön korjailu. Siinäkin voisi ottaa oppia Yhdysvalloista. Konkurssilainsäädännön tulisi olla sellaista, että se ei tarpeettomasti rankaisisi epäonnistujaa. Jos näin olisi, laillisia riskejä otettaisiin rohkeammin.

OECD muistuttaa, että asuntomarkkinoihin ja työsuhdeturvaan vaikuttavien uudistusten ei pitäisi padota osaamisen ja ihmisten liikkuvuutta.

Nopeimmin tuottavuuden voimin kasvavat pienet yritykset, jotka ovat taipaleensa alussa. Taas kannattaisi katsoa Atlantin taakse. Siellä pienyrityksille riittää riskirahoitusta ja rahoittajia, jotka osaavat aukoa ovia markkinoille ja luoda aloittavalle yrittäjälle suhteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat