Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun politiikka ei toimi, viha ottaa vallan

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Kun olin heinäkuussa Suomessa, ihmiset tuntuivat ihan onnellisilta, vaikka säät olivat kurjat. Nyt, kun seuraan asioita verkon kautta, koko maa tuntuu kiehuvan punasilmäisessä vihassa. Natsit riehuvat, sirpit ja vasarat liehuvat, ministerin kotiin hyökätään, ja autoilijoiden ja pyöräilijöiden välille viritellään sotaa.

Ovatko kesä-Suomeni rennot hipsterit ja leppoisat savolaiset kokeneet jonkin kauhistuttavan muodonmuutoksen, vai vastaako verkkovihasta jokin pieni, ehkäpä järjestäytynytkin joukkio?

Pelkästä näköharhasta ei voi olla kyse, sillä samaa vihaa on ilmassa myös täällä Yhdysvalloissa.

Presidentinvaalikentän oikealla laidalla Donald Trump menestyy raivoamalla joka suuntaan. Hänen vihalistansa kolmen kärjessä ovat meksikolaiset, naiset ja poliitikot.

Vasemmalla laidalla sosialisti Bernie Sanders villitsee kansaa haukkumalla Wall Streetin pankkiireja. Sanders edustaa samaa vanhan kaartin luokkavihaa kuin Jeremy Corbyn, joka on nousemassa Britannian työväenpuolueen johtoon.

Ääripoliitikkojen tuskin uskotaankaan ratkaisevan ongelmia. Pikemminkin äänestäjät nauttivat siitä, että tulokkaat piinaavat ja pilkkaavat kyvyttömiksi koettuja peruspoliitikkoja.

Oikea ja vasen äärilaita esiintyvät mielellään toistensa vastakohtina, vaikka molempia yhdistävät viha ja vihan alla aina vaaniva väkivallan mahdollisuus.

Jos äärioikeistolaisten taisteluretoriikkaa aletaan arvioida oikeusistuimissa, joku voi todeta, ettei se juuri poikkea vasemmistopuolueille rakkaasta Kansainvälinen-laulusta: "Alas lyökää koko vanha maailma / ja valta teidän silloin on."

Vasemmiston taistelulauluihin on tosin viime vuosikymmeninä totuttu suhtautumaan kuin virsiin, joita ei oteta kirjaimellisesti vaan hoilataan perinteen vuoksi. Se johtuu siitä, että länsimainen sosiaalidemokratia onnistui jo kauan sitten kesyttämään luokkavihan reformirattaita vetämään. Vauraus lisääntyi ja asioista sovittiin. Työn ja pääoman riita näytti olevan ohi.

Nyt globalisaatio on kuitenkin heittänyt demarit satulasta. Pääoman valta länsimaissa on kasvanut, työvoiman vähentynyt. Vanha luokkaviha näyttää taas hampaitaan, mutta nykymaailmassa se on vain yksi viha muiden joukossa.

Donald Trump ja Suomen perussuomalaiset haukkuvat eliittejä. Heidän vihollisiaan eivät kuitenkaan ole niinkään raharikkaat kuin ne, joilla on paljon sosiaalista pääomaa eli koulutusta ja mielipidevaltaa.

Amerikkalaiskonservatiivien mielestä liberaalit ovat kaapanneet median, viihteen ja yliopistot, joissa he levittävät poliittisesti korrekteja harhaoppejaan. Suomalaiskonservatiivien silmissä itärannikon liberaaleja vastaa "etelän punavihreä eliitti".

Liberaalien ja konservatiivien välinen kulttuurisota keskittyy kansaa kiihottaviin arvokysymyksiin, kuten aborttiin, maahanmuuttoon ja homoliittoihin. Se nostaa populisteja ja jättää sivuun maltilliset; se vahvistaa äärilaitoja ja heikentää poliittista keskustaa.

Kun asiallinen politiikanteko käy vaikeaksi, ääripäät vahvistuvat entisestään. Syntyy ekstremismin kierre, jossa eilispäivän ääripoliitikot näyttävät nyt maltillisilta. George W. Bush oli Trumpiin verrattuna keskustalainen, ja Jussi Halla-aho tuntuu lähes järkimieheltä Olli Immosen rinnalla.

Yhdysvalloissa demokraatit ovat jo pitkään syyttäneet republikaaneja "sodasta naisia vastaan". Iskulause liittyy varsinkin sitkeään aborttikiistaan, mutta Trumpin puheet ovat antaneet sille uusia sävyjä.

Myös Suomessa naisten määrä näyttää vähenevän oikealle mentäessä. Maahanmuuttoa vastustavat miehet eivät tunnu saaneen suomalaisnaisia säikähtämään, vaikka he ovat yrittäneet pelotella näitä sharia-lailla ja mustilla raiskaajilla. Äärioikeistolaisten uskottavuutta vähentää epäilemättä se, etteivät he ole muissa asioissa osoittaneet kiinnostusta naisten oikeuksiin.

Uusi vihapesäke uhkaa syntyä sukupolvien väliin. Ikuisen epävarmuuden kanssa kamppailevat nuoremmat katsovat katkerina edellistä sukupolvea, josta useimmilla on ollut vakityö, omistusasunto ja eläketurva – ja eräillä vielä eläkekämppä Portugalissa.

Jos meno jatkuu tällaisena, me vanhemmat voimme olla tyytyväisiä, jos meiltä ei taiteta muuta kuin indeksi.

Saska Saarikoski saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat