Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syksy tuo monille työpaikoille äärimmäiset ajat

Pääkirjoitus
 
Jenni Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies.

Mitä tapahtuu, kun työntekijä piiskataan äärisuoritukseen?

Tätä on testannut yhdysvaltalainen verkkomyyntiyritys Amazon, jonka työkulttuuri nousi julkisuuteen elokuun puolivälissä The New York Timesin artikkelissa.

Amazonin johtamiskulttuuri perustuu 14 sääntöön, joiden ytimessä ovat työnteon tarkkailu, yöhön venyvä työaika ja kova kilpailu. Sadan nykyisen ja entisen amazonilaisen haastatteluista selviää, ettei työpaikalta uskalleta olla pois edes syöpähoitojen takia. Työtovereiden ideat kehotetaan tyrmäämään, ja heistä voi tehdä nimettömiä ilmoituksia.

Yritys irtisanoo tietyn määrän työntekijöitä vuosittain, ja ovea osoitetaan helposti.

Äärimmäinen kilpailu tuo joskus äärimmäisen palkinnon. "Työnteko ja menestyminen olivat kuin huumetta", kertoo yksi entinen Amazonin työntekijä.

Luottokorttiyhtiö Gravity Payments kokeili toista lähestymistapaa. Se lupasi kaikille työntekijöilleen vähintään 70 000 dollarin (62 000 euron) vuositulot – riippumatta siitä, kuinka pitkään työntekijä oli ollut palkkalistoilla. Yrityksen toimitusjohtaja puolestaan lupasi vähentää miljoonan dollarin vuosituloistaan 70 000 dollaria kattaakseen palkkakustannuksia.

Työpaikka sai reilun maineen, mutta kateus lisääntyi. Pidempään töissä olleiden oli vaikea ymmärtää, miksi uusille työntekijöille maksettiin yhtä paljon.

Yhteenveto kahdesta mallista on, että ääriratkaisuilla saa äärireaktioita. Ne voivat olla myös hajottavia.

Syksy on tuonut monelle työpaikalle äärimmäiset ajat. Kuluneen viikon aikana yhteistoimintaneuvotteluista ovat ilmoittaneet muiden muassa VR, Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma, peliyritys Rovio ja Työterveyslaitos.

Työterveyslaitoksella työskentelevä johtava konsultti Saija Koskensalmi on sekä työelämän asiantuntija että irtisanomisuhan alla oleva työntekijä. Lohdutusta työelämän muutokseen tuo Koskensalmen mielestä tieto.

"Meille on kerrottu selkeät tavoitteet, joihin yt-neuvotteluilla pyritään. Se auttaa ymmärtämään tilanteen."

Työmotivaation ytimessä on Koskensalmen mukaan oikeudenmukaisuuden tunne, luottamus ja selvät pelisäännöt.

Amazonin työntekijä kertoo nähneensä lähes jokaisen työtoverinsa itkevän joskus työpöytänsä ääressä. Toivottavasti tämä ei ole kuva syksyn yt-Suomesta. Pidetään toisistamme huolta.

Jenni Virtanen jenni.virtanen@hs.fi
Kirjoittaja on ulkomaantoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat