Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maassa rauha mustikanpoimijoiden kesken

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ainakaan valtakunnalliseen julkisuuteen ei ole tänä kesänä tullut yhtä paljon paikallisten ja Thaimaasta tulleiden marjanpoimijoiden välisiä kiistoja kuin aiempina vuosina. Paikallisilta selkkauksilta tuskin on kuitenkaan vältytty tänäkään vuonna.

Osa rauhanomaisesta rinnakkainelosta johtuu poikkeuksellisen hyvästä mustikkasadosta. Sadosta riittäisi kyllä kaikille huonompinakin vuosina. Kyse on siitä, kuka saa tai ehtii tyhjentää satoisimmat ja helppokulkuisimmat marjametsät.

Suurempi syy rauhaan on kuitenkin se, että ulkomaalaiset poimijat ja suomalaiset marjanostajat ovat selkiyttäneet pelisääntöjä. Näin on tehnyt ainakin suurimpiin marjanostajiin kuuluva Polarica. Pelisäännöt ovat rauhoittaneet myös kantaväestöä, sillä niihin kuuluu, etteivät vieraspoimijat saa tulla liian lähelle kyliä tai asutusta.

Poimijoita puolestaan rauhoittaa luvattu takuupalkka: kulujen jälkeen pitää jäädä käteen ainakin 30 euroa päivässä.

Jokamiehenoikeus kuuluu myös ulkomaisille poimijoille, vaikka se joskus kismittää hyvän marjapaikan menettänyttä.

Kuten marjayrityksen edustaja sanoi MTV:n uutisissa (23. 8.), teollisuuskin tarvitsee marjansa, ja jonkun ne on poimittava. Suomalaisten palkkatoiveilla ja suomalaisella poimintamenetelmällä hillopurkille tulisi liian paljon hintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat