Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juha Sipilän hallitus – vai Esko Ahon?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Mikä aikakausi Suomessa?

Epäsuositun sinipunahallituksen jälkeen keskusta saa veret seisauttavan vaalivoiton. Puolue muodostaa porvarihallituksen: pääministeri tulee keskustasta, valtiovarainministeri kokoomuksesta.

Pääministeri yrittää toimikautensa alkajaisiksi laajaa yhteiskuntasopimusta, jolla tähdätään sisäiseen devalvaatioon eli palkkojen ja työnantajamaksujen alentamiseen. Hanke kaatuu joidenkin SAK:n liittojen vastustukseen.

Etelärannan työnantajalinnake luulee tilaisuutensa tulleen ja käy ennennäkemättömään vyörytykseen palkansaajien etujen heikentämiseksi. Vasemmistolainen ay-liike – eli SAK – kokee porvarihallituksen poliittiseksi vastustajakseen. Ay-liike onkin maan todellinen oppositiovoima: Sdp:stä ei siihen ole, sillä puolue on sekaisin.

Heikkotahtoisen sinipunahallituksen jäljiltä keskustavetoinen porvarihallitus joutuu sekä korottamaan veroja ja veroluonteisia maksuja että leikkaamaan julkisia menoja ankaralla kädellä. Silti kansainväliset luottoluokitusyhtiöt pudottavat Suomen talouden luokitusta ja heikentävät maamme näkymiä.

Kansa vastustaa hallituksen talouspolitiikkaa. Mielenosoitukset keräävät tuhatmäärin vihaisia kansalaisia. Keskeiset ministerit joutuvat pelkäämään henkilökohtaisen koskemattomuutensa puolesta.

Idänkauppa on romahtanut, ja kauppa muihinkin Suomen tärkeimpiin vientimaihin yskii. Työttömyys kasvaa vauhdilla hälyttäviin lukemiin. Erityisen huolestuttavaa on pitkäaikaistyöttömyyden lisääntyminen. Euroopassa on levotonta.

Näillä tiedoilla ei voi vielä päätellä, puhutaanko Juha Sipilän (kesk) hallituksen ensi kuukausista vai Esko Ahon (kesk) pääministerikauden (1991–1995) alkuvuosista. Päivä päivältä Sipilän hallituksen aika alkaa olla yhä tarkempi toisinto 1990-luvun alun myllerryksen vuosista.

Lisääkin yhtäläisyyksiä löytyy. Aho pestasi "yhteiskuntasopimuksensa" välittäjäksi työväenliikkeen ikonin, Suomen pitkäaikaisimman pääministerin Kalevi Sorsan (sd), mutta sekään ei auttanut. Sipilän yhteiskuntasopimusta kätilöi entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius, mutta myös entistä demaripääministeriä Paavo Lipposta oli kysytty. Lipponen kieltäytyi kirjoittamiskiireisiinsä vedoten, mutta tosiasiassa hän taisi nähdä etukäteen, että hanke ei onnistu. Epäonnistuminen olisi ollut Lipposelle arvovaltatappio.

Kun vientiliitot kaatoivat Ahon mahtipontisen yhteiskuntasopimuksen, Aho otti päävihollisekseen ay-liikkeen. Sipilä on ollut ainakin julkisuudessa sovittelevampi, mutta elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) totesi happamasti yhteiskuntasopimuksen kaaduttua, että SAK:n liitot siirsivät Suomen korporatismista eli järjestövallasta parlamentarismiin eli eduskunnan valtaan.

Selkein ero noihin aikoihin on siinä, että Ahon yhteiskuntasopimuksen kaaduttua Suomi ensin devalvoi markkansa reippaasti ja vuotta myöhemmin päästi sen kellumaan. Euroaikaan Suomi ei voi devalvoida, ja euron arvo määräytyy koko euroalueen taloudellisen suorituskyvyn mukaan.

Suomen talous alkoi 1990-luvulla elpyä vasta Ahon hallituskauden lopuilla, ehkä vuonna 1994. Saman kuvion toistuminen nyt Sipilän hallituksen aikana olisi erityisen ikävä tieto, sillä takana on kohta jo seitsemän laihaa vuotta.

Ahon hallitus oli niin epäsuosittu, että vuonna 1995 Paavo Lipposen johtama Sdp sai jytkyvoiton. Puolueiden kannatuksen muutokset ovat kenties voimistuneet entisestään: keskusta nosti kannatuksensa vuoden 2011 vaalien 15,8 prosentista viime kevään 21,1 prosenttiin. Silti ei ole todennäköistä, että Sdp toistaa 1990-luvun historiaa. Sen verran sekaisin ja sisäisesti hajanainen puolue on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat