Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähköinen arkistointi kaipaa yhteistyötä eikä reviiririitoja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Valtionhallinto tuottaa vuosittain yli 4 000 hyllymetriä paperisia viranomaisasiakirjoja, jotka tallennetaan arkistolaitokseen eli Kansallisarkistoon ja maakunta-arkistoihin. Kansakunnan muistia pidetään yllä muun muassa myöhempää tutkijakäyttöä varten.

Paperimuotoista aineistoa tulvii arkistoitavaksi vielä pitkään, mutta samaan aikaan valtio on siirtymässä kohti sähköistä arkistointia. Valtaosa valtionhallinnon asiakirjoista on ollut myös digitaalisessa muodossa jo vuosikaudet, joten järkevintä olisi arkistoida asiakirjat saman tien sähköisesti.

Sähköisen arkistoinnin kehitystyö on ollut kallista ja takkuista. Taustalla näyttää olevan toimijoiden välisiä ristiriitoja ja kokonaisnäkemyksen puutetta.

Viime viikolla arkistolaitos ilmoitti, että se joutuu opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä ajamaan alas nykyisen sähköisen arkistoinnin tietojärjestelmänsä. Samalla arkistolaitos ilmoitti keskeyttävänsä sähköisten asiakirjojen vastaanoton ja niihin liittyvän tietopalvelun.

Nyt asiakirjoja arkistoon luovuttavat viranomaiset joutuvat ainakin tilapäisesti vastaamaan itse siitä, että pysyvästi säilytettävät aineistot arkistoidaan. Opetusministeriö on tarjonnut tilalle omaa kansallisen digitaalisen kirjaston säilytysjärjestelmäänsä, mutta arkistolaitoksen mielestä se ei ole yhteensopiva eri viranomaisten järjestelmien kanssa.

Sähköisen arkistoinnin edistäminen sai viime vuoden lopulla aiheelliset moitteet Valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV). Se totesi tarkastuskertomuksessaan, että arkistolaitos, opetusministeriö ja valtiovarainministeriö näyttävät kukin painottavan eri asioita. Yhteinen tahto puuttuu.

Arkistolaitos sai VTV:ltä erikseen pyyhkeitä siitä, että laitoksen kehittämä sähköinen arkistointijärjestelmä on vaatinut huomattavia investointeja mutta jäänyt toistaiseksi vähäiselle käytölle. Järjestelmän hankintahinta oli 2,25 miljoonaa euroa, minkä päälle tulevat vuotuiset 340 000 euron ylläpitokulut.

Rahaa on palanut, mutta nyt palataan taas lähtöruutuun. Valtiovarainministeriö asetti viime viikolla työryhmän, jonka on määrä linjata, miten kuntien ja valtion käyttöön luodaan helppokäyttöinen ja kustannustehokas sähköinen arkisto.

Valtionhallinnon digitaalisuuden ei tarvitsisi olla näin vaikeaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat