Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosialismi nousi kuolleista Britanniassa – olisiko Suomen demareilla oppitunnin paikka?

Pääkirjoitus
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Sosialismin piti olla kuollut ja kuopattu. Keskustavasemmiston oli määrä kauhtua ja kuihtua.

Suomessa näin onkin käymässä. Sosiaalidemokraattien kannatus on historiallisen alhainen. Ay-demarien puolueen johtoon junailema Antti Rinne seuraa voimattomana, kun kannattajat katoavat.

Toisin on Britanniassa. Saarivaltakunnassa punasävyinen aate on vironnut ja leviää voimakkaasti. Sosialismista on tullut tänä kesänä muotia. Sillä on kasvot ja nimikin: Jeremy Corbyn.

Corbyn on 66-vuotias labourin pitkän linjan kansanedustaja, vasemman laidan kulkija, rauhanaktiivi, kasvissyöjä ja innokas pyöräilijä. Hän on ollut vuosikymmenet piikki puoluejohdon lihassa. Corbynin tyyliin on kuulunut vastustaa kaikkea sitä, mitä oikealle nojautunut labourin johto on ajanut.

Nyt Corbyn on itse suosikki labourin seuraavaksi johtajaksi. Uusi johtaja valitaan syyskuun puolivälissä, ja Corbyn on mielipidemittausten mukaan johdossa.

Miten tässä näin kävi?

Labourin edellinen johtaja Ed Miliband erosi tehtävästään heti vaalitappion varmistuttua viime toukokuussa. Seuraajaehdokkaita ilmaantui neljä – täyte-ehdokas Corbyn sai tarvittavan määrän puoltajia vasta viime minuuteilla.

Kuluvan kesän ajan labourin kannattajat ovat saaneet seurata johtajakandidaattien esiintymistä ja argumentointia. Valinta on sananmukaisesti kansalla: ei vain puolueen jäsenillä vaan myös kenellä tahansa ajoissa labourin kannattajaksi rekisteröityneellä.

Myös viestimet seuraavat tarkasti ehdokkaiden jokaista liikettä. Kukaan ei pääse helpolla, mutta Corbyn on saanut käydä kovimman myllyn läpi.

Suomessa politiikan tekeminen on erilaista. Puoluejohtajat eivät eroa vaalitappionkaan jälkeen. Jutta Urpilaisen (sd) syrjäyttäminen ja Rinteen nostaminen hänen tilalleen juntattiin vaivihkaa kulisseissa. Ei ihme, jos demarien äänestäjäkuntaa kyllästyttää.

Labourin johtajavaalin avoimuus on tuonut puolueelle uusia jäseniä ja nostattanut henkeä. Corbyn on ollut piristysruiske koko brittipolitiikalle – valittiinpa hänet lopulta labourin johtoon tai ei.

Ennen kaikkea Corbyn on antanut äänen sille kansanosalle, joka tuntee itsensä unohdetuksi: pienituloisille, opiskelijoille ja työväenluokalle. Kaikki pettyneet eivät kaipaakaan ääriliikkeitä. Vanhanaikaiselle sosiaalidemokratialle on Britanniassa ilmeinen kysyntä.

Annamari Sipilä annamari.sipila@hs.fi
Twitter: AnnamariSipila
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat