Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR:n henkilöstö häviää, mutta kuluttaja voittaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ilta-Sanomat kirjoittaa VR:n säästöohjelmasta, jonka vuoksi lakkautetaan kymmeniä junavuoroja ja enimmillään 570 työtehtävää.

"Raideliikenteen monopoliyhtiö ei ole kyennyt varautumaan bussiliikenteen vapautumisen myötä Suomen joukkoliikennemarkkinoille tulleisiin halpabussiyhtiöihin, jotka valtaavat markkinoita perinteisiltä bussiyhtiöiltä minimihinnoilla. Nämä tulokkaat ovat syöneet kaukoliikenteessä myös VR:n tulosta."

"VR:n ongelmana on junavuorojen alhainen käyttöaste. Tällä hetkellä puolet junavuoroista ajatetaan siten, että matkustajia junissa on alle 20 prosenttia junan paikkamäärästä. Pitemmän päälle tämä on liiketaloudellisesti tuhoon tuomittua."

"Halpabussiyhtiöt voivat kuoria joukkoliikenteestä hillot päältä ajamalla vain kannattavia linjoja kamikazehinnoilla ainakin jonkin aikaa, mutta VR:llä tätä mahdollisuutta ei ole."

"Säästötoimet johtavat rankkoihin henkilöstösupistuksiin, jotka voivat valitettavasti jäädä pysyviksi. Lakkautettuja junavuoroja ja käytöstä poistettuja otettuja rataosuuksia tuskin otetaan uudestaan käyttöön."

"VR:ää uhkaa ilkeä noidankehä, kun junavuorojen myötä bussiyhtiöt valtaavat lisää markkinaosuutta ja parantavat kilpailuasemiaan."

Kainuun Sanomien mukaan VR:n myllerryksen taustalla on toisenlainen ajattelu kuin yritysten viime aikojen yt-neuvotteluissa yleensä.

"Siinä missä teollisuus saneeraa heikon kysynnän ja mediayhtiöt rakennemuutoksen vuoksi, VR varustautuu halpuuttamaan hintoja. Yhtiö siis aikoo tarjota kuluttajille edullisempia lippuja niillä reiteillä, joilla kysyntää on. Maksumiehiksi joutuvat yhtiön työntekijät niillä reiteillä, jotka VR on määritellyt vähemmän tärkeiksi."

"Vaikka uutinen on VR:n henkilöstön kannalta ikävä, kokonaisuudessa kuluttaja voittaa. Kilpailu johtaa siihen, että asiakkaalla on entistä enemmän vaihtoehtoja entistä edullisemmin hinnoin. Niin tässäkin. VR karsii lukuisia reittejä mutta julkinen liikenne toimii edelleen Suomessa verrattain hyvin."

"Eniten leikkauksia VR teki Ruuhka-Suomessa, etenkin Helsingin ja Turun sekä Tampereen ja Turun välisillä reiteillä. Näin valtionyhtiö pitää huolen yhteiskuntavastuustaan: julkisen liikenneverkon pitää palvella koko Suomea. Samaa ajattelua pitää odottaa myös Finnairilta, joka yhdessä liikenneministeriön ja eturyhmien kanssa pohtii, mikä on lentoliikenteen tulevaisuus."

"Suomessa pitää olla järkeviä vaihtoehtoja järkevän etäisyyden päässä jokaiselle. Nyt vielä on."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat