Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsille selkokieli on osa puolustusta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaksi asiaa, joista Suomessa ei kovin helpolla kysytä Ruotsista neuvoa, ovat Venäjän-politiikka ja puolustus.

Ennen nykyisiä kriisitunnelmia Ruotsilla ei vuosiin ollut näkyvää Venäjän-politiikkaa. Samaan aikaan aluepuolustus ja asevelvollisuus korvattiin valmiudella kansainvälisiin operaatioihin.

Torjuvilla asenteilla on historialliset taustansa, mutta nykymaailmassa niistä on Suomen kokoiselle maalle haittaa. Yhteistyö ja verkottuminen kuuluvat Suomen oman puolustuksen tukipilareihin, ja Ruotsi on Suomen puolustusyhteistyössä erillisellä ykkössijalla. Tiivistettyä yhteistyötä tarvitaan myös ulkopolitiikassa.

Ruotsin puolustuksen puheilla ja teoilla on välitöntä merkitystä Suomelle. Kannattaa huomata, jos puheet kehittyvät eri tavalla, kuten nyt on käymässä.

Ruotsi yksilöi julkisuudessa Venäjän kehityksessä näkemänsä uhkakuvat ja Yhdysvaltain kanssa tehdyn puolustusyhteistyön merkityksen. Suomi puhuu uhkakuvista yleisemmin ja jättää yhteistyön Yhdysvaltain kanssa usein mainitsematta.

Ruotsissa Suomen keskeinen asema puolustusyhteistyössä vahvistetaan hallituksen puheiden lisäksi myös parlamentaarisessa puolustusohjelmassa, jolla on Ruotsissa vastaava asema kuin turvallisuuspoliittisilla selonteoilla Suomessa. Toisin kuin Suomessa, kahdenkeskinen yhteistyö ei kuitenkaan ole omalla erillisellä tasollaan, vaan Ruotsilla on vastaavia virityksiä esimerkiksi Tanskan kanssa.

Ruotsin erilainen tapa perustella puolustuspolitiikkaa julkisuudessa näkyy selvästi maan sosiaalidemokraattisen puolustusministerin Peter Hultqvistin kirjoituksessa, joka julkaistiin maanantaina Dagens Nyheterissä. Eroa ei ole vain poliittisen kulttuurin ohjaamassa puheenparressa vaan myös painotuksissa.

Kirjoituksensa alkupuoliskon Hultqvist käytti kokonaan Venäjän viimeaikaisen sotilaallisen toiminnan yksilöimiseen.

Venäjän puolustusmenot ovat viisi prosenttia sen bruttokansantuotteesta. Ruotsissa luku on 1,1 prosenttia, kirjoittaa Hultqvist.

Samaan aikaan Venäjä vaimentaa kriittisiä ääniä leimaamalla arvostelijoita ulkomaisiksi agenteiksi. Sotaharjoituksillaan Venäjä ei signaloi ainoastaan puolustuskykyään vaan myös hyökkäyskykyään, ja muistuttaa lisäksi uhmakkaasti ydinaseistuksestaan.

Hultqvistin mukaan Ruotsi reagoi lisäämällä puolustusmäärärahojaan ja yhteistyötä. Tavoitteena on turvallisuuden lisääminen Pohjolassa ja Euroopassa.

Toimet ja tavoitteet ovat tasan samat kuin Suomessa. Ruotsissa tapa ruotia Venäjän toimia ministerin suulla on erilainen. Suomessa pidättyväisyyttä perustellaan pitkällä itäisellä maarajalla ja realismilla.

Välittömämpi syy pidättyväisyyteen on ennen huhtikuun vaaleja Suomessa noussut poru pohjoismaisten puolustusministereiden Pohjolan turvallisuustilannetta koskeneesta huolestuneesta arviosta, joka oli itse asiassa pidättyväinen ja Suomen linjan mukainen. Jo aiemmin tasavallan presidentti Sauli Niinistö paimensi puoluejohtajat ruotuun Nato-kannanotoissa.

Vaikutus kuului viime viikon suurlähettiläspäivillä. Ainakaan julkisissa puheissa ei arvioitu yksityiskohtaisesti Venäjän sotilaallista toimintaa, eikä myöskään Yhdysvaltain kanssa tehtävän puolustusyhteistyön merkitystä Suomelle.

Hultqvist korosti kirjoituksessaan transatlanttisten suhteiden ratkaisevaa merkitystä Euroopalle ja painotti vielä erikseen Ruotsin ja Yhdysvaltain kahdenkeskisen yhteistyön syventämistä. Hän esitti samat näkemykset jo toukokuussa Washingtonissa.

Tässäkään ei ole suurta eroa Suomen tavoitteisiin, mutta Suomen pitää hoitaa itse suhteensa Yhdysvaltoihin. Suhteista voi hyötyä yhdessä Ruotsin kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat