Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailutan lapsiani – pitäisikö tuntea syyllisyyttä?

Pääkirjoitus
 
Kari Räisänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Temppu on tuttu useimmissa lapsiperheissä. Kun aamutoimet takkuavat eikä komentoja kuunnella, on vielä yksi keino: otetaan kisa! Kuka ehtii ensin?

Kouluikäiset eivät mene retkuun, mutta heitä nuorempiin kilpailu saa liikettä.

Meidän viiden lapsen uusperheessämme kilpailuviettiä on saanut selvästi eniten porukan kuopus. Kolmevuotias saattaa jopa syödä puuronsa kiltisti, jos aikuinen vieressä ottaa aikaa sekuntikellolla.

Kasvattajana käytän kuopuksen ominaisuutta surutta hyväkseni – jopa siinä määrin, että viime aikoina omatunto on alkanut vaivata. En kai nyt luo kunnianhimoista häirikköä, joka aikuisenakin haluaa voittaa hinnalla millä hyvänsä.

Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa on viiden lapsen isä, joka tunnustaa kilpailuttaneensa jälkikasvuaan jo 25 vuotta ja kannustaa muita toimimaan samoin. Hän tosin käyttää kilpailun sijasta mieluummin sanaa kisailu.

Viljamaa muistuttaa, että kotona kisaillessaan lapsi oppii turvallisessa ympäristössä tärkeitä sosiaalisia taitoja. Apuna voi käyttää vaikkapa suomalaisten vanhaa suosikkia, Afrikan tähti -lautapeliä. Pelillä on niin yksinkertaiset säännöt, että lapsikin ymmärtää. Pelatessa oppii odottamaan vuoroaan, sietämään tappioita ja huomioimaan hitaammat.

Joillakin lapsilla tosin on taipumusta muuttaa sääntöjä omaksi edukseen, ja silloin mitataan vanhempien taitoja kasvattajina. Lapsen pitäisi oppia, mitä tarkoittaa, kun hänelle sanotaan ei.

Yksinkertaista. Viljamaan mukaan monelta tämä osuus jää kuitenkin väliin.

Sosiaalipsykologi jaottelee ihmisiä kilpailuhenkisiin – ja herkästi stressaantuviin – A-persoonallisuuksiin ja B-persoonallisuuksiin, joille elämänlaatu ja viihtyvyys ovat tärkeitä. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat saavat enemmän aikaan kuin toiset, mutta samalla he altistavat itsensä ajan mittaan sydän- ja verisuonitaudeille.

Viljamaa sanoo, että jo kolmivuotiaan käytöksestä voi tehdä varovaisia johtopäätöksiä, mihin ryhmään hän kuuluu – eli millainen ihminen hänestä tulee.

Kiihkeää kolmevuotiasta voisikin rauhoittaa esittämällä leppoisaa B-tyyppiä, juttelemalla mukavia ja unohtamalla itsekin suorittamisen.

Mutta mitä pitäisi ajatella viisivuotiaasta, joka antaa kolmevuotiaan voittaa juoksukilpailussa, ettei toinen vain pahastu.

Viljamaa rauhoittelee: "Sehän on kaunista, jos antaa pikkuveljen voittaa. Joskus."

Kari Räisänen kari.raisanen@hs.fi
Twitter: KariRaisanen
Kirjoittaja on HS:n Päivän lehden esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat