Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epäonnistunut eurohanke tarvitsee ihmeen

Pääkirjoitus
 
Raimo Sailas
Kirjoittaja on ministeri.

Euroopan unioni on kummallinen yhteisö, jonkinlainen järjestön ja liittovaltion sekoitus. Unionin tärkein saavutus talouspolitiikan saralla on vapaakauppa-alue, vaikka sen rakentaminen on vielä pahasti kesken. Palvelujen ja energiamarkkinoiden saattaminen vapaakaupan piiriin on edennyt etanan vauhtia.

EU:ta vaivaa paha demokratiavaje. Moni eurooppalainen ei tiedä, miten ja mistä unioni päättää ja mitkä ovat EU-toimielinten tehtävät. Ennestään matala äänestysprosentti eurovaaleissa on ollut laskussa, ja eurokriittiset ja eurovastaiset puolueet ovat vahvistuneet.

EU:n sisälle syntyi 1990-luvulla toinen kummajainen, talous- ja rahaliitto Emu. Siinä maat ottivat käyttöön yhteisen rahan ja luopuivat kansallisesta rahapolitiikasta.

Unionin laajentuminen ja euroalueen synty ajoittuivat neuvostoimperiumin hajoamisen, Saksojen yhdistymisen ja kylmän sodan päättymisen jälkeisiin vuosiin. Maailma näytti paljon valoisammalta kuin sitä ennen tai nyt. Silloinen optimismi – eritoten euro-optimismi – on osoittautunut katteettomaksi.

Emu on epäonnistunut. Euro on kyllä täyttänyt hyvän rahan ominaisuudet, mutta euroalueen talouskehitys on ollut surkeaa.

Euroalueen bruttokansantuote oli tämän vuoden toisella neljänneksellä pienempi kuin ennen finanssikriisiä. Työttömyys on monissa maissa järkyttävän suurta. Eurovaltiot ovat velkaantuneet hurjaa tahtia, eikä tämä koske vain avoimeen kriisiin ajautuneita maita.

Eurointoilijoiden kannalta on kiusallista, että euroalueen ulkopuolelle jääneiden Britannian, Ruotsin ja Puolan taloudellinen kehitys on ollut parempaa kuin euromaissa.

Euroalueen valtioista Kreikka, Espanja, Portugali, Kypros ja Irlanti ajautuivat muutama vuosi sitten synkeään kriisiin, vaikka sen ei euroideologien mukaan pitänyt olla mahdollista. Myös Italian on pelätty ajautuvan samaan joukkoon. Ennen euroalueen perustamista tehtiin – myös Suomessa – runsaasti selvityksiä, joissa pohdittiin Emun onnistumisen edellytyksiä ja hankkeen riskejä. Selvityksistä vastasivat useimmiten ekonomistit, ja selvitykset jäivät tämän vuoksi kapea-alaisiksi.

Huomiotta jäivät mukaan tulleiden maiden erilaiset yhteiskuntamoraaliin sekä kansalaisten ja valtion suhteeseen liittyvät käsitykset. Asia koettiin jonkinlaiseksi tabuksi, vaikka oli hyvin tiedossa, että Välimeren maissa korruptio, veronkierto ja nepotismi ovat syöpyneet syvälle yhteiskuntien rakenteeseen – Italian mafiasta puhumattakaan. Juuri tällaisista syistä Saksa suhtautui nihkeästi Italian mukaantuloon.

Jäsenmaiden pysyttämiseksi kurinalaisen finanssipolitiikan tiellä sovittiin heti alkuun, ettei julkisen talouden alijäämä saa ylittää kolmea eikä julkinen velka 60:tä prosenttia bruttokansantuotteesta.

Velkakriteeriä rikottiin jo sisäänottovaiheessa, ja myöhemmin siitä on tullut huono vitsi. Alijäämäkriteeriä komissio on vahtinut tarkemmin. Esimerkiksi Ranskan kohdalla on kuitenkin joustettu.

Kohtalokkainta eurohankkeen kannalta on niin sanotun no bailout -säännön murtuminen. Jäsenvaltioiden piti itse vastata omista veloistaan. Periaatteen uskottavuus on nyt nolla, eikä se siitä hevin nouse.

Komissio on yrittänyt vahvistaa jäsenmaiden finanssipolitiikan valvontaa vaikeaselkoisilla säännöksillä ja niiden byrokraattisella valvonnalla. Budjettivaltaa on näin luovutettu kansallisilta parlamenteilta Brysseliin elimelle, joka ei kanna poliittista vastuuta. Kansallinen itsemääräämisoikeus on kaventunut.

Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin johtama "viiden presidentin" ryhmä on pohtinut talous- ja rahaliiton tulevaisuutta. Ei ole yllätys, että integraatiota pitää heidän mukaansa syventää ja ottaa aimo askel liittovaltion suuntaan.

Tämä tarkoittaisi esimerkiksi talous- ja rahaliitolle omaa budjettia ja valtiovarainministeriä, joka voisi puuttua kansallisiin budjetteihin. Jäsenvaltioiden yhteisen vastuun alue laajenisi.

Kansallisesta rahapolitiikasta on luovuttu. Nyt kansallisen finanssipolitiikankin alueella itsemääräämisoikeus kapenisi olennaisesti. Jyrki Kataisen (kok) hallitus kavensi finanssipolitiikan kansallista itsemääräämisoikeutta vähin äänin, eikä asiasta käyty juuri julkista keskustelua. Ajopuuna oltiin.

Tämä ei saa toistua. On tarkkaan pohdittava, mikä on Suomen kansallinen etu.

Raimo Sailas hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on ministeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat