Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukyvytön tuote ei kelpaa kuluttajalle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen valtion osittain tai kokonaan omistamat yhtiöt ovat olleet viime vuosina taloudellisen ja poliittisen paineen alla. Nekään eivät ole suojassa taloutta mullistavalta rakennemuutokselta, jossa markkinaehtoisuus ja kilpailu kasvavat.

Posti – entinen Itella, sitä ennen Posti – on viime vuosina vähentänyt työvoimaansa. Tuoreimpien irtisanomisten syyksi ilmoitettiin se, että palveluverkosto muuttuu. Posti siirtää toimintojaan kumppaneille: kaupoille ja kioskeille.

Takavuosina Postilla oli useita tulovirtoja. Yksi merkittävä virta, kirjepostin kuljetus, on kuihtunut. Kirje on katoavaa kansanperinnettä. Sähköposti, tekstiviestit ja netin yhteydenpitosovellukset ovat ylivoimaisia.

Virta kulkee Postin ohi.

Samalla muuttuvat myös asiakkaiden tarpeet. Kauppojen aukioloajat vapautuvat. Kioskit ovat jo auki myöhäiseen iltaan saakka. Asiakkaat haluavat hoitaa pakettiasioitaan silloin kun se heille sopii eikä silloin kun postikonttori on auki. Automaatti kelpaa oikein hyvin.

Postin palveluverkkomuutos sai vasemmiston kansanedustajia liikkeelle. Mutta arvostelua oli vaikea osoittaa yhteen maaliin. Kansanedustajat moittivat väen vähennyksiä ja vaativat kattavan palveluverkon säilyttämistä. Nykyaikaisessa kilpailutilanteessa kumppaneiden kanssa tehtävä yhteistyö voi jopa kasvattaa palveluverkon kattavuutta ja lisätä asiakkaiden tyytyväisyyttä.

Viime viikolla VR-yhtymä kertoi aloittavansa historiansa suurimmat yt-neuvottelut. Työpaikkansa saattaa menettää melkein kuusisataa ihmistä.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajalla Antti Lindtmanilla oli kritiikissään sama kohdentamisen ongelma kuin Postin irtisanomisia moittineilla kollegoillaan.

Lindtman kertoi blogissaan, että päähallituspuolue keskustalla on raskas vastuu VR:n irtisanomisista ja palveluista. Hän syytti hallituksen heikentävän yhtiön asemaa markkinoilla.

Osoite on väärä: kuluttaja on se, joka on vastuussa ja joka heikentää.

VR on pitkään hivuttautunut tsaarinajan instituutiosta markkinaehtoiseksi toimijaksi. Siirtymiselle ei ole vaihtoehtoa, sillä yhtiön tuotteet eivät ole enää olleet kilpailukykyisiä ja raideliikenne avautuu kaiken aikaa lisää kilpailulle.

Jos kuluttajalle tarjotaan halpaa bussimatkaa tai jos oman auton käyttö matkustuksessa on junaa halvempi vaihtoehto, lopputulos on tietysti se, että matkustajajunat kulkevat ilman matkustajia.

Vielä oudommaksi vertailu käy, kun mukaan otetaan halpalentoyhtiöt. Esimerkiksi edestakainen matka Ouluun muutaman kuukauden päästä maksaa Norwegian-lentoyhtiön koneella 100 euroa ja VR:n junalla 170 euroa.

Tuskin Lindtmankaan ajattelee, että palveluja turvataan ajattamalla tyhjiä junia raiteita pitkin tai että valtion kuuluisi avittaa ostamalla palveluita, joille ei ole riittävästi kysyntää.

VR:n ongelma ei ole se, että nyt reagoidaan muuttuneeseen kilpailutilanteeseen. Ongelma on se, että tilanteeseen reagoidaan vasta nyt – siis vasta, kun junat alkoivat tyhjentyä ja matkustajaliikenne valahti tappiolle.

Väkeä on siirtynyt runsaasti eläkkeelle, joten kilpailun kehitystä seuraillessa irtisanottavien määrät ovat pienentyneet. Ehkä se on ollut tapa rajata irtisanomiset sen laajuisiksi, että päättäjät hyväksyvät väistämättömän.

Niin mukava kuin työllistämisen puolesta onkin puhua, VR ja Posti eivät voi pitää yllä palveluja, jotka ovat kilpailukyvyttömiä tai joilla ei ole tulevaisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat