Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kovikset netissä ovat elämässä arkoja

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Perussuomalaisten puoluetoimiston "työmiehen tuumaustunti" viime viikolla ei mennyt aivan putkeen. Median kovistelusta uupunut kansanedustaja Olli Immonen (ps) ei jäänyt paikalle antamaan välinekohtaisia haastatteluja sähköiselle medialle vaan paineli köysillä eristettyä käytävää pitkin puoluetoimiston takaosiin, jotka nekin oli eristetty köydellä.

Median kohteeksi joutuminen on varmasti rankka kokemus sellaiselle, joka ei ole aiemmin ollut vastaavassa tilanteessa. Ehkäpä Immonen oppi, ettei netissä kannata kirjoitella aivan mitä sattuu. Toivotaan niin.

Monikulttuurisuutta vastustavilla perussuomalaisilla tuntuu olevan yksi yhteinen piirre: nettikeskusteluissa he kyllä ovat kovaa poikaa, mutta elävässä elämässä säikkyjä kuin ajovaloihin joutuneet jänikset. Kiusalliset haastattelutilanteet kostetaan sitten jälkeenpäin – netissä.

Netissä näistä "nuivista" nousee esiin eri persoona, vähän kuin tarinassa tohtori Jekyllistä ja Mr. Hydesta. Netistä onkin tullut heidän suosikkifooruminsa, siellä kun ei tarvitse kohdata kuin samanmielisiä ja heitäkin vain virtuaalisesti.

Mikäli Suomessa olisi Viron tapaan mahdollista äänestää internetin välityksellä, "nuivan" linjan perussuomalaisten kannatus olisi todennäköisesti aivan toista luokkaa kuin nyt.

Meidän nykyisessä vaalijärjestelmässämme on nimittäin heidän kannaltaan yksi merkittävä epäkohta: äänestit sitten ennakkoon tai vaalipäivänä, vaalitoimituksessa joudut kohtaamaan toisia ihmisiä, vaalivirkailijoita.

Ehkäpä siksi puoluevirkailija Matti Putkonen on noussut puolueessa niin näkyvään asemaan. Putkonen ei toimittajia pelkää. Hän on tottunut työskentelemään median kanssa jo edellisessä elämässään Metalliliiton viestintäpäällikkönä.

Suomessa on kansainvälisessä mittakaavassa poikkeuksellisen vahva mielipiteen ilmaisuvapaus. Se on kirjattu perustuslakiin.

Mutta vapaudesta pitäisi kunnon kansalaisyhteiskunnan periaatteiden mukaan myös seurata vastuu. Jos haluaa ilmaista mielipiteensä julkisesti, on myös oltava kanttia puolustaa mielipidettään julkisuudessa – eikä pelkästään sosiaalisessa mediassa.

Koko nimitys "sosiaalinen media" on sitä paitsi pahasti harhaanjohtava, siellä kun viihtyvät pisimpään juuri nämä "nuivat" ja muut sosiaalisesti rajoittuneet.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat