Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markkinat ylireagoivat Kiinan kasvun hidastumiseen

Pääkirjoitus
 
Jouko Rautava ja Riikka Nuutilainen

Talouskasvun hidastuminen Kiinassa on odotettu ja pääosin myönteinen kehityssuunta.

Pörssikurssit ovat Kiinassa laskeneet noin 40 prosenttia kesäkuun huippuarvostaan. Pörssikuplan puhkeamisen ei pitänyt tulla yllätyksenä, sillä nopeasti syntyneen kuplan puhkeamista odotettiin koko alkuvuoden ajan. Kuplan synty ei ollut yhteydessä Kiinan reaalitalouden kehitykseen, eikä sen puhkeamistakaan voi oikein perustella talouskehityksellä.

Kesäkuussa alkanut pörssikurssien lasku on kuitenkin hermostuttanut kansainväliset osakemarkkinat sekä valuutta- ja raaka- ainemarkkinat. Lisäpontta markkinoiden turbulenssi sai elokuussa, kun Kiinan keskuspankki devalvoi yuanin kahdella prosentilla. Tämä tulkittiin viennin ja horjuvan talouden tukitoimeksi.

Odotukset Kiinan talouskasvusta ovat ehkä olleet liian suuret, ja rahoitusmarkkinoiden häiriöt on tulkittu liian suoraviivaisesti merkiksi tilanteen dramaattisesta heikkenemisestä. Taustalla kalvaa näkemys, että Kiinan ongelmat ovat ylitsepääsemättömiä ja uhkaavat hyydyttää maailmantalouden.

Todellisuudessa Kiinan tilanne on huomattavasti moniulotteisempi. Kun asiaa tarkastellaan laajemmasta näkökulmasta, markkinoiden reaktiot näyttävät ylilyönneiltä.

Kiinan bruttokansantuotteen kasvu on hidastunut jo pitkään. Useimmat ennustuslaitokset odottavat tälle vuodelle noin 7 prosentin kasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu edelleen. Nyt nähty kasvun hidastuminen on enemmän tai vähemmän vastannut odotettua kehitystä.

Luotettavien talousindikaattorien puuttuessa Kiinan taloutta seurataan useilla vaihtoehtoisilla mittareilla. Ongelmana kuitenkin on, että nämä mittarit kuvaavat talouden vanhoja rakenteita, joissa talouskasvu perustui rakentamiseen, investointeihin ja vahvaan vientiin. Uudelle, yhä enemmän kiinalaisten kulutukseen ja palvelutuotantoon nojaavalle taloudelle ei vielä ole hyviä, vakiintuneita mittareita.

Kiinan kasvun hidastuminen on nostettu keskeiseksi syyksi raakaöljyn hinnan halpenemiselle. Tänä vuonna Kiinan raakaöljyn tuonti on kuitenkin kasvanut 10 prosenttia viime vuodesta. Tämä tuskin kertoo romahtavasta taloudesta. Kysynnän rakenteen muutokset aiheuttavat kuitenkin pysyviä muutoksia raaka-ainemarkkinoille.

Reformipolitiikan ja valtaisan järjestelmämuutoksen vaikutus talouteen on jäänyt liian vähälle huomiolle. Markkinoilla on sivuutettu se, että elokuisen minidevalvaation yhteydessä valuuttakurssin määräytymismekanismia muutettiin vapaammaksi. Tämä oli paljon tärkeämpi päätös kuin vientimenestyksen kannalta mitätön devalvaatio.

Tulkintaa, jonka mukaan devalvaatio tehtiin viennin tukemiseksi, vastaan sotii myös Kiinan kasvava vaihtotaseen ylijäämä sekä huoli pääomien ulosvirtauksesta.

Kansainvälisesti houkutteleva yuan on Kiinan keskeinen strateginen tavoite, jota ei tietoisesti vaaranneta horjuttamalla luottamusta valuuttaan. Ei ole poissuljettua, että devalvaatio oli päättäjien sisäisessä väännössä vain porkkana, joka helpotti reformipäätösten tekoa.

Markkinahäiriöt eivät ole pysäyttäneet reformeja. Rahoitusmarkkinoita on vapautettu ja pääomaliikkeitä avattu usein pienin askelin.

Reformipolitiikan toteutus on toki ollut hapuilevaa ja vaikeaselkoista, mikä on vaikuttanut epävarmuuden kasvuun markkinoilla. Valtion roolin määrittely esimerkiksi osakemarkkinoilla on ollut poukkoilevaa ja kallista. Kyseessä on oppimisprosessi myös kiinalaispäättäjille.

Ongelmia ja riskejä ei tietenkään voi vähätellä. Yksikään maa ei ole selvinnyt ongelmitta sellaisesta velan kasvusta, joka Kiinassa on nähty. Tilastojen puutteet, järjestelmän läpinäkymättömyys ja suuret erot Kiinan alueiden välillä aiheuttavat sen, ettei kenelläkään ole tarkkaa kuvaa todellisesta taloustilanteesta.

Kiinan kasvuvauhdin hidastuminen on välttämätöntä, jotta talouden rakenteita saadaan tervehdytettyä niin, että talouden äkkipysähdykseltä voidaan tulevina vuosina välttyä. Hallittu kasvun hidastuminen ja talouden uudistaminen ovat pitkällä aikavälillä hyväksi koko maailmantaloudelle. Kehitys näkyy vastedeskin aika ajoin erilaisina markkinahäiriöinä.

Jouko Rautava ja Riikka Nuutilainen
Rautava on neuvonantaja ja Nuutilainen ekonomisti Suomen Pankissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat