Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhden ministeriön malli sopii huonosti Suomeen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Juha Sipilän (kesk) hallitus jatkaa edellisen hallituksen aloittamaa selvitystä yhden ministeriön hallintomallista. Mallin toimivuudesta tehdään selvitys ensi vuoden loppuun mennessä. Ruotsissa vastaava malli on jo käytössä.

Se, mikä toimii Ruotsissa, ei välttämättä toimi Suomessa. Ruotsissa on käytössä niin sanotut blokkivaalit: vastakkain ovat porvariblokki ja punavihreä blokki. Tämä mahdollistaa sen, että blokit voivat julkistaa hallitusohjelmalinjauksensa jo ennen vaaleja. Siinä mielessä ruotsalaisessa vaalijärjestelmässä äänestäjän kuluttajansuoja on parempi kuin Suomessa: äänestäjä voi valita, millaiselle hallitusohjelmalle hän antaa äänensä.

Suomessa on monipuoluejärjestelmä, jossa suurimmat puolueet – ennen perussuomalaisten kasvua nykyiseen mittaansa – ovat vuorotelleet hallituksessa. Perussuomalaisten nousu neljän suuren joukkoon on hieman sekoittanut totuttuja kuvioita.

Yhden superministeriön malli toimisi Suomessa ainoastaan porvarihallituksen aikaan, eikä välttämättä silloinkaan.

Yhden valtioneuvostoviraston malli keskittäisi valtaa pääministerille ja hänen valtiosihteerilleen. Ruotsissa porvariblokin keskuspuolue on maltillinen kokoomus, ja punavihreää blokkia vetävät sikäläiset sosiaalidemokraatit.

Suomessa on tavallista, että hallitukseen nousee puolueita sekä vasemmalta että oikealta. Näin oli esimerkiksi viime vaalikaudella. Suomessa on vaikea kuvitella tilannetta, jossa pääpuolue pitäisi itsellään käytännössä lähes kaiken vallan, varsinkin jos hallituksen perusväri on sinipuna tai punamulta ja pääpuolueiden edustajamäärät ovat lähellä toisiaan.

Valtionhallinto kaipaa silti virtaviivaistamista ja lisää yhteistyötä. Ministeriöt toimivat liikaa erillisinä saarekkeina, vaikka joistakin raja-aidoista on päästy eroon. Esimerkkinä tästä voi mainita maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön, joita kumpaakin johtaa nyt ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk). Viime vaalikaudella ministeriöt kävivät reviiririitaa, kun maa- ja metsätalousministeriö oli kokoomuksen ja ympäristöministeriö vihreiden johdettavana.

Hallinnonalojen rajat ylittävää yhteistyötä kaivataankin lisää. Henkilöstöä pitäisi voida siirtää helpommin ministeriöstä toiseen sen mukaan, missä väkeä tarvitaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat