Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen viestintää on ylitarjonnaksi asti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viestiminen on keskeinen osa politiikkaa, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho totesi tiistaina puheessaan ryhmän kesäkokouksessa Kotkassa. Viime päivinä hallitus onkin toden teolla viestinyt. Kuluvalla viikolla hallitus pitää joka arkipäivä tiedotustilaisuuden kärkihankkeistaan.

Hallitus on ilmoittanut käyttävänsä kärkihankkeisiin 1,6 miljardia euroa. Tästä 600 miljoonaa menee väylien peruskorjaukseen. Miljardi käytetään kohteisiin, joilla pitäisi loihtia talouskasvua.

Ei ole ihme, että hallitus viestii vimmaisesti. Onhan rahan käyttämisestä paljon mukavampi kertoa kuin leikkauksista. Ensi viikon budjettiriihessä on tiedossa kylmää kyytiä eri väestöryhmille etuuksien leikkauksina ja veronkorotuksina. Kuun lopussa hallitus kertoo toimistaan kilpailukyvyn parantamiseksi.

Sinänsä kärkihankkeet ovat hyvä asia. Suomi mataa historiallisen pitkässä taantumassa, ja talouskasvu pitäisi saada vauhtiin keinolla millä hyvänsä.

Kärkihankkeet eivät silti automaattisesti tee kesää. Miljardi on toki paljon rahaa, mutta se ripotellaan kolmen vuoden aikana kymmeniin eri hankkeisiin.

Hallituksen sisällä miljardin jakamisesta käytiin kova vääntö. Kokoomus vaati etukäteen, että puolet rahasta pitäisi käyttää osaamiseen ja koulutukseen.

Lopputulos oli – kuten politiikassa usein – tasajako ja kompromissi. Kokoomus sai osaamiseen 300 miljoonaa, keskusta omaan suosikkiinsa biotalouteen samaiset 300 miljoonaa. Perussuomalaisten kolmannes jakautui kahden kärkihankkeen eli työllisyyden ja hyvinvoinnin kehittämisen kesken.

Jäljelle jääneet sata miljoonaa euroa hallitus käyttää kaikkien kolmen puolueen lempilapseen eli "digitalisaatioon, kokeiluihin ja normien purkuun".

Sinänsä työllisyys, kilpailukyky ja hyvinvointi eivät ole erityisen leimallisesti perussuomalaisia kohteita. Lähinnä syy näiden valintaan on se, että perussuomalaisten ministerit vastaavat niistä. Toisaalta se kertoo siitä, että perussuomalaiset on nuori puolue, jolla ei ole vastaavia historiallisia pyhiä lehmiä kuin keskustalla ja kokoomuksella. Keskustan agraaritaustaa kuvaa se, että biotalousrahoista tiettävästi 80 miljoonaa euroa ollaan antamassa Maatalouden kehittämisrahastolle Makeralle.

Koska perussuomalaiset ei ole keskustan ja kokoomuksen tapaan niin sidottu jonkin tietyn väestöryhmän etujen ajamiseen, puolue on ainakin periaatteessa vapaampi tekemään vaikeita ja toisaalta Suomen kannalta tärkeitä päätöksiä.

Ryhmänjohtaja Sampo Terho korosti tiistaina, että perussuomalaisten pitää oppia toimimaan valtionhoitajapuolueena. Tämä tarkoittaa möläytysten välttämistä ja ennen kaikkea kompromissien sietämistä, josta perussuomalaisilla on hallitustaipaleen alkumetreiltä paljonkin kokemusta. Kreikan kolmas tukipaketti hyväksyttiin, vaikka tukipakettien vastustaminen oli puolueen tärkein vaalilupaus. Suomeen tulee ennätysmäärä turvapaikanhakijoita puolueen "maahanmuuttokriittisyydestä" huolimatta.

Perussuomalaiset käyttivät valtaosan kesäkokouksestaan mediasuhteiden pohtimiseen. Kansanedustajia neuvottiin suljettujen ovien takana, miten viestimien kanssa kannattaa toimia.

Moni perussuomalainen suhtautuu pelokkaasti ja vihamielisesti "valtamediaan". Populistipuolueiden taktiikkaan kaikkialla maailmassa kuuluu viholliskuvan rakentaminen mediasta. Silti moni perussuomalainen ihan aidosti kokee, että viestimet kohtelevat heitä epäreilusti muutaman edustajan törppöilyn takia.

Olli Immosen Facebook-kirjoituksesta syntyneen kohun alle on mediassa hieman peittynyt se, että perussuomalaiset on valtapuolue, joka tekee hallituksessa isoja, kaikkia kansalaisia koskevia päätöksiä. Kesäkokous osoitti, että perussuomalaisista on tulossa "vanha puolue", joka osaa päivä päivältä paremmin viestiä omia tavoitteitaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat