Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahdistaa – on siis takerruttava jokaiseen hyvään ideaan

Pääkirjoitus
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Ihmiskunnan ja Suomen ongelmat kaatuvat rytinällä päälle. Ahdistaa. Nyt on takerruttava jokaiseen pieneenkin myönteiseen signaaliin.

Mieleen nousi kesämuisto heinäkuiselta lauantailta.

Tarjolla oli ällistyttävän epätodennäköinen kombo: nykytaidetempauksistaan tunnetun Checkpoint Helsingin teos keskellä Pohjanmaata, Isossakyrössä. Ruotsalainen taiteilija Klas Eriksson oli asentanut joukon savupanoksia Napuen taistelun (1714) muistomerkin läheiselle sillalle. Ne sytytettiin, ja ilmoille tussahteli pinkkiä savua. Hiljalleen savupilvet leijailivat kauas pois ja haihtuivat. Se oli tavallaan siinä, se taide: Forza Rosa Fluff.

Pällistelimme paikallisten kanssa pää kenossa "hetkellisen veistoksen" merkityskerrostumia. Jälkikäteen piti olla myös jokin keskustelutilaisuus, mutta paikkaa ei löytynyt kysymälläkään.

Ei se oikeastaan haitannut.

Ilta oli kaunis. Vaaleanpunaisen savun hajottua kävelimme joukon jatkona kohti viereistä, vuonna 1908 rakennettua osuusmeijeriä. Jyhkeä kivirakennus on tuttu keltaisen Oltermanni-juustopaketin päällyksestä, mutta tätä nykyä meijerissä tislataan väkeviä suomalaisesta rukiista. Sinne majoittuneen yrityksen Napue-gini oli juuri valittu maailman parhaaksi.

Saunaillassa syntyneestä kaveriporukan ideasta kehkeytynyt ginimenestys nousi kesän sadesurkeudessa erittäin iloiseksi uutiseksi, symboloimaan paikallisen ja globaalin toimivaa liittoa.

Sain Napue-ginistä käsitteellisellä tasolla paljon isommat kierrokset kuin savutaiteesta konsanaan. Jossain oli lamppu syttynyt, oli innostuttu ja pantu töpinäksi. Yrityksen tarina lapsuudenmuistoineen on mainio, raaka-aineet pursuavat pohjoista voimaa (koivunmahla ja tyrni mainittu), ja pullon viileä design toimii.

Nettisivujensa yhdessä kuvassa herrat perustajat kirmaavat viljapellossa pyllyt paljaina – ei hassumpaa. Kyrö Distillery Company on siis osannut brändätä itsensä loistavasti, jopa pilke silmäkulmassa.

Elokuun uutisissakin oli toivoa. Suomalaiset herkut mustikasta leipäjuustoon pitäisi tosiaan nimisuojata tai brändätä, ja äkkiä. Tuomari Nurmion ajatus Kalevala Villagesta on hauska: mitä sanoo kaupunki? Entä tiedeuutinen vanhasta konstista, virtsasta lannoitteena (HS 25. 8.)?

Erottelevien käymälöiden potentiaalia selvitetään Biourea-hankkeessa. Alkuainetta riittää, meillä ja muualla.

Toivottavasti kaikki hyvät ideat eivät haihdu savuna ilmaan kuin taide Perttilän sillalla – tai tukehdu pykäläviidakkoon.

Pirkko Kotirinta pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen
toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat