Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulimylly ja pikkubussi ovat esimakua tulevasta

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Kaikki nykyiset hallituspuolueet kertoivat ennen eduskuntavaaleja, että valtaan päästessään ne leikkaisivat tai keskustan tavoin vähintään "arvioisivat kriittisesti" valtion maksamaa tukea tuulivoimalle.

Leikkauspuheet olivat ristiriidassa sen kanssa, että kaikki puolueet hehkuttivat nimenomaan kotimaisen uusiutuvan energian merkitystä kauppataseen ja työllistymisen parantajana. Mutta se ei tarkoittanut tuulta, vaan metsähaketta.

Mistä hallituspuolueiden tuulivihamielisyys johtuu? Siitä, että tuulivoiman tuki on suorastaan kerjännyt leikkausta. Se on nykyisellään hulppea.

Valtio on luvannut tuulisähkön tuottajalle takuuhinnan eli syöttötariffin, joka on tämän vuoden loppuun asti 105,3 euroa tuotetulta megawattitunnilta. Ensi vuonna takuuhinta pienenee 83,5 euroon.

Tässä ei ole muuta ongelmaa kuin se, että sähkö on nyt poikkeuksellisen halpaa. Markkinahinta on pyörinyt 20–30 euron lukemissa.

Tuulivoiman tuottaja saa siis jokaiselta tuottamaltaan megawattitunnilta takuuvarmasti 105,3 euroa riippumatta tuotantokustannuksista ja sähkön hinnasta – eikä tukitaso ole huono vielä ensi vuonnakaan.

Kun tuesta päätettiin vuonna 2010, sähkön markkinahinnan oletettiin olevan noin 50 euron tienoilla. Tämäntyyppinen tuki pitää sopia vuosiksi etukäteen, jotta tuulivoimaan investoija pystyy tekemään pitkän ajan kannattavuuslaskelmat. Siksi tuulivoiman tukitaso on lyöty lukkoon 12 vuodeksi.

Mojova tuki on toiminut niin kuin periaatteessa pitääkin: investointihankkeita tuulivoimaan on nyt kuhinaksi asti eri puolilla Suomea. Investoijien joukossa on myös ulkomaisia rahastoja, jotka ovat haistaneet tilaisuuden tehdä rahaa.

Ammattilaissijoittajat hyötyvät, valtio maksaa – viime kädessä siis veronmaksaja.

Tähän tulee hallituspuolueiden lupauksen mukaan muutos, tosin ei niin jyrkkä kuin hallitusohjelmasta olisi voinut päätellä. Tuki pienenee silläkin uhalla, että samalla pienenevät myös investointihalut.

Helsingin seudun liikenteellä HSL:llä on ollut koekäytössä tekstiviestillä tilattava pikkubussipalvelu Kutsuplus, joka toimii Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungeissa sijaitsevalla kokeilualueella. Matkustaja voi tilata bussimatkan miltä tahansa kokeilualueen pysäkiltä toiselle ilman vaihtoja.

Kutsuplussan ideana on ollut uuden älykkään palvelun avulla saada ihmiset käyttämään joukkoliikennettä ja hylkäämään omat autonsa. Päästöt vähenevät, pysäköintipaikkojen tarve vähenee.

Kutsuplus on rajusti subventoitu. Matkustaja maksaa keskimäärin viisi euroa lähes taksin veroisesta palvelusta.

Julkinen tuki on ollut noin 40 euroa matkaa kohti, mutta HSL laskee palvelun nousevan kannattavaksi lähivuosina – jos jäsenkunnat haluavat jatkaa kokeilua, mikä ei näytä todennäköiseltä. HSL:n lipunhinnoissa on korotuspaineita ilman Kutsuplussaakin.

Mikä yhdistää tuulivoimaa ja uudenlaista joukkoliikennettä?

Kummassakin on kyse ilmastonmuutoksen uhkaan vastaamisesta ja pyrkimyksestä vähentää fossiilisten polttoaineiden kulutusta.

Kumpikin esimerkki osoittaa, että valtio ja kunnat lähtevät vaikeille vesille, jos ne alkavat tukien avulla ohjata markkinoiden toimintaa.

Aina löytyy joku, jolle tuki onkin menetys – esimerkiksi helsinkiläinen taksiyrittäjä. Tai sitten tuki on niin väärin mitoitettu, että siitä tuleekin jättipotti – kuten se on nyt ollut tuulivoimasijoittajille.

Tuulivoimaa ja Kutsuplussaa yhdistää myös se, että heti valtion ja kuntien rahatilanteen tiukentuessa kokeiluhenki loppuu ja julkinen tuki joutuu leikkuriin.

Tietysti voi kysyä, aikooko ihmiskunta torjua ilmastonmuutosta jatkamalla niin kuin ennenkin, ilman merkittäviä taloudellisia uhrauksia.

Vai pitäisikö katsoa totuutta silmiin ja todeta, että kaikesta vaikeudesta ja epäonnistumisista huolimatta vaihtoehtoja on vähän, jos luonnonvarojen kulutusta halutaan rajoittaa. Ihmisten käyttäytyminen tuskin muuttuu ilman voimakasta julkisen vallan ohjausta.

Se voi jonain päivänä tarkoittaa sellaisia tukia, veroja ja sääntelytoimia, että tuulivoimaa ja Kutsuplussaa muistellaan vielä haikeudella.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen
esimiehen sijainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat