Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sakkojen korotuksella ei pidä tilkitä valtiontaloutta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Juha Sipilän (kesk) hallitus pani pikavauhtia toimeen hallitusohjelmassa linjatut sakkorangaistusten korotukset. Valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan rikesakot on tarkoitus kolminkertaistaa vuodenvaihteessa. Korotuksen ensimmäinen vaihe tuli voimaan syyskuun alussa.

Nyt punaisia päin kävellyt jalankulkija saa 20 euron rikesakon, kun vielä viime viikolla selvisi kympillä. Vuodenvaihteessa jalankulkijan tieliikennerikkomuksen rikesakko voi nousta 30 euroon.

Kun aiemmin 15–20 kilometriä tunnissa ajetusta ylinopeudesta sai 115 euron rikesakon, ensi vuonna se saattaa nousta 345 euroon.

Rikesakko on euromäärältään kiinteä, päiväsakkoa lievempi varallisuusrangaistus, jonka yleensä määrää poliisi.

Hallitus aikoo korottaa myös päiväsakkoja. Nyt yksi päiväsakko on yksi kuudeskymmenesosa sakotettavan keskimääräisistä kuukausituloista. Suhde aiotaan muuttaa yhteen kolmaskymmenesosaan. Samalla päiväsakon vähimmäistaso nousisi kuudesta eurosta kahteentoista.

Rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander muistutti Ylen haastattelussa (1. 9.), että päiväsakon vähimmäistason korotus osuu pahiten pienituloisiin.

Rikesakkojen korottaminen on siinä mielessä ymmärrettävää, että niitä on viimeksi korotettu vuonna 1999.

Hallituksen perustelu korotuksille on kuitenkin hyvin ongelmallinen. Hallitus myöntää avoimesti, että syynä on valtiontalouden alijäämän paikkaaminen. Rikesakkoja annetaan vuosittain noin 300 000 kappaletta, ja niillä on kerätty 20 miljoonaa euroa valtiolle. Nyt tuotto halutaan nostaa 40 miljoonaan.

Sakko on lain rikkomisesta määrätty rangaistus. Suomen rangaistusjärjestelmässä on neljä tasoa: sakko, ehdollinen vankeus, yhdyskuntapalvelu ja ehdoton vankeus. Järjestelmä on kokonaisuus, jonka osien pitää olla harkitussa suhteessa.

Järjestelmän muuttamista pitäisi pohtia rikosoikeudellisista ja kriminaalipoliittisista lähtökohdista – ei valtiontalouden tasapainottamisen kautta.

"Kaikki laki on asetettu oikeuden ja kohtuuden eikä sakkorahain tähden", kirjoitti uskonpuhdistaja, pappi ja oikeusoppinut Olaus Petri 1530-luvulla.

Olaus Petrin tuomarinohjeet ovat edelleen lakikirjan johdantona sekä Suomessa että Ruotsissa. Lainsäätäjänkin kannattaisi ne lukea.

Oikaisu 4.9.2015 kello 17.05: Juha Sipilän puoluekanta korjattu kokoomuslaisesta keskustalaiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat