Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikkakriisi mittaa EU:n taidot

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian vuosia jatkunut sota on ajanut kodeistaan reilusti yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Sotaa pakenevia turvapaikanhakijoita virtaa myös Eurooppaan, jossa pohditaan miten selvitä pahimmasta pakolaiskriisistä sitten toisen maailmansodan. Toimittaja Mark Autio, kuvamateriaali: Reuters ja HS:n arkisto, leikkaus Janne Elkki

Tämän viikon sekasortoiset näkymät Budapestin rautatieasemalta jäävät historiaan yhden aikakauden kuvina, yhdessä Italian edustan siirtolaiskaaoksen kanssa.

Lähiviikkoina ja -kuukausina ratkaistaan, mitä kuvien yhteydessä aikanaan kerrotaan. Euroopalta edellytetään taitoa ja viisautta turvapaikanhakijoiden ja muiden siirtolaisten tulvan keskellä.

Tähän mennessä EU:n kyky yhteistoimintaan on ollut selvästi riittämätöntä mutta ei täysin toivotonta. Paljon enemmän tarvitaan, jotta EU selviää uusimmasta kriisistään ehyenä ja pystyy myös vaikuttamaan siirtolaistulvan syihin.

EU-maiden johtajien uusi tapaamisten ja neuvottelujen sarja on jo käynnistynyt. Paljon odotuksia kohdistuu sisäministerikokoukseen 14. syyskuuta, mutta nämä ponnistelut tuskin vielä riittävät sopimiseen yhteisestä ratkaisumallista.

Aikaa ei kuitenkaan ole perinteiseen EU-jahkailuun.

Vapaan liikkumisen takaava Schengen-sopimus natisee jo kahdelta suunnalta. Yhden näkemyksen mukaan Schengeniä uhkaa tulijoiden määrä. Toisen tulkinnan mukaan vaaran aiheuttaa kyvyttömyys sopia turvapaikkakiintiöistä.

Myös turvapaikanhakijoiden rekisteröintiä ensimmäisessä tulomaassaan koskeva Dublinin käytäntö repeilee. Unkari on keskeyttänyt sen noudattamisen.

Kiistelyn jälleen voimistuessa tulijoiden määrä on noussut uusiin ennätyksiin. Kreikkaan tulee nyt viikoittain yli 20 000 turvapaikanhakijaa. Aiemmat ennusteet kokonaismääristä vanhenevat ja uudet ovat osin arvailua.

Yhtenäisiä tilastotietoja tarvitaan, koska numerot ovat politiikan välineitä. Kun Slovakian presidentti Robert Fico sanoo, että turvapaikanhakijoista 95 prosenttia on talouspakolaisia, hän perustelee Slovakian myönteisten turvapaikkapäätösten määrää, joka oli viime vuonna 14. Kun perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo, että Ranskassa vain 20 prosenttia hakijoista saa turvapaikan, se on puolueelle peruste vastustaa EU:n sisäisiä kiintiöitä turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa.

Numeroista tulee entistäkin tärkeämpiä, kun EU:ssa neuvotellaan syksyllä uudelleen turvapaikkakiintiöistä, jotka kesäkuussa jo kertaalleen hylättiin.

Suomessa kiintiöt voivat olla jopa hallituskysymys, ellei pakollista vastuunjakoa taas laimenneta kompromissilla. Kiintiöiden vastustajamaiden rintama kuitenkin rakoilee.

Kriisissä korostuu poliitikkojen vastuu. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö painotti keskiviikkona, että Suomen on kannettava vastuu yhdessä muiden kanssa. Se oli arvojohtamista, jota Euroopassa nyt tarvitaan.

Yhtenäisestä tilastoinnista sopiminen on turvapaikkakriisissä suhteellisen helppoa, mutta pienet nopeat askeleet ovat nyt tärkeitä. Melko yksinkertaisilla toimilla voidaan karsia turhat hakemukset ja taata turvapaikan tarpeessa olevien oikeudenmukainen kohtelu. Samalla hinta vastaanottajamaille laskee.

Ilmeisin helposti sovittava kohde on järjestäytynyt ihmissalakuljetus. Sen rooli korostui viime viikon lopussa, kun 71 turvapaikanhakijaa tukehtui hengiltä Itävallassa salakuljettajien täyteen sullomassa kuorma-autossa.

Saksassa on tänä vuonna jo pidätetty 2 000 ihmisalakuljetuksesta epäiltyä, mutta sekään ei ole patenttiratkaisu. Siirtolaiset matkaavat myös omatoimisesti.

Tärkeimpiä kriisin opetuksia tähän mennessä on se, ettei ongelmaan ole yhtä suurta ratkaisua. Ennen kuin EU:n vaivalla sopima merioperaatio Italian edustalla on edes kunnolla ehtinyt käynnistyä, painopiste on siirtynyt itäiselle reitille. Aitojen noustua Makedoniassa ja Unkarissa reitti todennäköisesti siirtyy uudelleen.

Sillä välin paine sopia turvapaikkakiintiöistä EU:ssa kasvaa.

Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
EU:hun saapui tammi-heinäkuussa lähes 340 000 siirtolaista, kertoo uutistoimisto AFP. HSTV selittää minuutissa tämän kesän kriisin luvut. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat