Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyllä, herra ministeri

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Suomessa on tavan takaa kinattu siitä, heiluttaako virkamies ministeriä vai ministeri virkamiestä. Valtiovarainministeriön ylijohtajan paikalta eläkkeelle jäänyt Jukka Pekkarinen ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) kuvailivat (HS 30. 8.), että talouspolitiikan teossa virkamiehet vievät ja poliitikot vikisevät. Valtiovarainministeriön kansantalousosaston johtaja Markus Sovala on eri mieltä (HS 31. 8.).

Jos arviota ryydittää historiallisella perspektiivillä, vastaus on, että vieminen ja vikiseminen ovat suorassa suhteessa taloudelliseen suhdanteeseen.

Demokratiassa oikeana mallina pidetään tietysti sitä, että poliittisen vastuun kantava päättää ja virkamies avustaa.

1980-luvun lopussa talouden mittareista yksi oli ikävästi punaisella: vaihtotaseen vaje kasvoi.

Asiaa virkatyönä selvitellyt talousneuvoston pääsihteeri Seppo Leppänen päätyi siihen, että edessä on paha kriisi. Ansiot nousevat teollisuuden tuotantoa nopeammin, yksityinen ja julkinen kulutus kasvavat ja velkaa otetaan sumeilematta rahoitusmarkkinoiden vapauduttua, talousneuvosto kertoi.

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt kuuntelivat sujuvasti ja päätyivät siihen, että mittaria pitää kopistella, koska tulos on väärä. Työllisyys kun kehittyi hyvin ja valtiontalous vahvistui.

Vauhti vain kiihtyi. Eduskunta heitteli äänestäjille namusia, joululahjarahoja. Hallitusryhmille oli korvamerkitty "viikkoraha", jota ne saivat vuoden lopulla hölvätä kaikkeen kivaan. Politiikka vei.

Tuli lama ja virkamiesten valta suhteessa politiikkaan kasvoi. Suomen Pankki antoi onnettoman neuvon pitää kiinni vakaan markan politiikasta pari vuotta aiemmin tehdyn revalvaation jälkeen. Politiikka totteli – kunnes joutui antautumaan.

Laman pohjalla likainen työ – säästöjen kehittely – annettiin valtiovarainministeriölle. Se tarjosi jopa liiankin kireää finanssipolitiikkaa. Politiikka totteli.

Nokia-vetoisen nousun aikana valtasuhde taas muuttui: virkamiehet joutuivat astumaan taaemmas.

Valtiovarainministeriötä moitittiin siitä, että se tekee turhan pessimistisiä kasvuoletuksia. Politiikka halusi suurempia bkt-arvioita voidakseen lihottaa hyvinvointivaltiota ja saadakseen siitä kiitoksia vaaleissa. Virkamiehet toivoivat vastasyklistä talouspolitiikkaa: varautumista pahan päivän varalle. Politiikka vei.

Nyt on palattu jakamisesta ottamiseen, hyvinvointivaltio on pantu laihduttamaan ja virkamiesten valta kasvaa.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat