Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus muuttaa kuntia ja verotusta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on siirrytty aikaan, jolloin hallitus ei erehdyksessäkään sano, että sote-uudistus parantaa suomalaisten palveluita. Nyt tavoitteena on, että terveyspalvelut eivät sentään heikkenisi olennaisesti, kun talous näyttää vielä pitkään kasvavan hyvin hitaasti.

Hallitus kiinnittää sote-uudistukseen paljon odotuksia. Ratkaisun pitäisi korjata kestävyysvajetta – siis väestön ikääntymisestä aiheutuvaa valtion tulojen ja menojen epätasapainoa – kaikkiaan kolmella miljardilla eurolla. Näin merkittävään vaikutukseen ei päästä muuten kuin muuttamalla toimintatapoja ja ohjaamalla kokonaisuutta, ja jotain pitää karsia myös palveluista ja seinistä.

Hallitus kertoi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteistaan samalla tyylillä kuin muistakin kärkihankkeistaan eli vielä ympäripyörein sanankääntein. Sote-uudistuksesta on sentään selvillä jo aikataulu: hallitus päättää lokakuun aikana kuntia suurempien itsehallintoalueiden määrän sekä linjauksen näiden alueiden rahoituksesta.

Hallituksen lakiesitys sotesta on tarkoitus saada eduskuntaan noin vuoden päästä ja laki voimaan kesällä 2017. Itsehallintoalueet aloittaisivat vuoden 2019 alusta.

Poliittinen kärhämöinti alueiden määrästä ja rahoituksen vaihtoehdoista tekee jo tuloaan. Hallitusohjelma puhuu enintään 19 alueesta, kesällä istuneen valmistelevan työryhmän mielestä alueita saisi olla korkeintaan 9–12, ja nyt kokoomus haluaa selvittää, pärjättäisiinkö tulevaisuudessa vain viidellä alueella.

Alueiden määrällä ei ehkä ole suurta merkitystä palveluita tarvitsevan kansalaisen näkökulmasta, mutta rahoitusratkaisu on toista maata. Jos palveluiden rahoitus siirtyy kunnilta valtiolle, myös verotuksen painopiste siirtyy kuntaverosta valtionverotuksen puolelle. Se tuntuu ja näkyy jokaisen kansalaisen verotuksessa.

Miten rahat kerätään – erillisellä sote-verolla, tuloverolla vai kenties välillisellä verotuksella eli käytännössä arvonlisäverolla? Tämä valinta on tehtävä, ja lisäksi on syytä huolehtia, että sote ei vaivihkaa nosta veroastetta. Kuntien on sopeutettava veroprosenttinsa siihen, että vastedes kunnat eivät enää hoida sosiaali- ja terveyspalveluita.

Itsehallintoalueiden muodostaminen tarkoittaa, että kuntien rooli muuttuu dramaattisesti. Keskeinen osa tehtävistä otetaan niiltä pois, vaikka jäljelle jäävät toki muun muassa opetus- ja sivistystoimi, elinkeinopolitiikka sekä maankäyttöön, liikenteeseen ja asumiseen liittyvät toimet.

Hallitus aikoo perustaa parlamentaarisen eli kaikkien eduskuntapuolueiden työryhmän määrittelemään, mikä on tulevaisuuden kunta. Kuntien määrästä keskustavetoinen hallitus ei puhu halaistua sanaa, mistä voi päätellä, että kuntaliitoksia ei haluta määrätietoisesti edistää – ja itsehallintoalueet vähentävät muutenkin painetta liitoksiin. Se on harmi, sillä monin paikoin kuntalaiset hyötyisivät nykyistä suuremmista alueista, kun esimerkiksi maankäyttöä voitaisiin suunnitella nykyistä järkevämmin.

Kunnan roolin ja kuntaverotuksen muutosten lisäksi tavallinen kansalainen näkee toivottavasti arjessaan myös uudella tavalla järjestettyjä palveluita.

Tähän liittyen hallitus aikoo käynnistää kokeilun palveluseteleistä. Kokeilussa kuntalainen voi ostaa etukäteen sovitulla summalla palveluita myös yksityiseltä palveluntuottajalta, esimerkiksi yksityiseltä päiväkodilta tai hammaslääkäriltä.

Palveluseteleitä on ollut kunnissa käytössä jo pitkään, mutta niiden osuus sosiaali- ja terveysmenoista on vielä vähäinen. Järjestelmällinen kokeilu on paikallaan, koska monissa kunnissa setelin on havaittu tuovan säästöjä. Kunnollista vertailua ei kuitenkaan voi tehdä, jos vertailulukuja ei ole – eli kuntien on laskettava ja myös julkistettava kuntalaisille tiedot siitä, mikä on kuntien tuottamien palveluiden hinta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat