Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:ssa kasvaa luottamus Britannian jäsenyyden jatkoon

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Britannian valtiovarainministeri George Osborne sai viime viikolla Suomessa rohkaisevaa palautetta tavasta, jolla konservatiivinen brittihallitus pohjustaa kansanäänestystä EU-jäsenyydestä. Äänestys saatetaan järjestää jo ensi vuoden alkupuoliskolla.

Osbornen isäntänä ollut valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kuvaili Britannian ja muiden EU-maiden välisiä neuvotteluja rakentaviksi ja Britannian tavoitteita toteuttamiskelpoisiksi. Samansuuntaisia arvioita kuuluu muistakin EU-pääkaupungeista. Uhkakuvat Britannian lähestyvästä EU-erosta ovat selvästi heikentyneet.

Uutisoidessaan Stubbin kommentteja brittilehti Financial Times kuitenkin pohti, oliko tällainen kehu sitä, mitä brittihallitus nyt kaipaa.

Vahvasta EU-taustastaan tunnetun Stubbin kehut eivät ehkä ole paras tapa vakuuttaa brittejä siitä, että heidän hallituksensa vetää neuvotteluissa EU:n kanssa tiukkaa linjaa, lehti kirjoitti, vain hieman kieli poskessa.

Osbornen käynti Suomessa oli osa kolmeen Pohjoismaahan suuntautunutta matkaa. Sen aikana hän varmisteli ymmärrystä Britannian tavoitteille ja vakuutti, ettei niihin sisälly mahdottomia muutosvaatimuksia.

Tärkeimmäksi teemaksi kansanäänestyksessä on muodostumassa maahanmuutto muista EU-maista. Hallitus aikoo hillitä sitä muun muassa leikkaamalla saapujien sosiaalietuuksia, mutta kuitenkin ilman muodollisia esteitä EU-kansalaisten liikkumiselle unionin alueella.

Pääministeri David Cameron haluaa sopia muutoksista Britannian jäsenehtoihin mahdollisesti jo tämän vuoden puolella. Sen jälkeen hän voi kannattaa avoimesti EU-jäsenyyden jatkoa, vaikka hallituksen kampanjointia rajoitetaan. Toistaiseksi Cameron keskittyy torjumaan liian EU-myönteiseksi tulkittavaa vaikutelmaa. Hänen on muun muassa hillittävä tiukkojen EU-vastustajien kapinaa omassa puolueessaan.

Paljon kertoo, että keskusvaalilautakunta piti kansanäänestyksen ehdotettua kysymysmuotoilua liian EU-myönteisenä. Kysymystä muutetaan niin, ettei brittejä pyydetäkään vastaamaan kyllä tai ei siihen, pitäisikö Britannian pysyä EU:n jäsenenä. Sen sijaan heiltä kysytään, pitäisikö Britannian pysyä jäsenenä vai erota. Mielipidemittauksissa vastaus on "pysyä", mutta ero on kaventunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat