Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joko "arvauskeskus" alkaa houkuttaa?

Pääkirjoitus
 
Päivi Paulavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen uutistuottaja.

Milloin viimeksi kävit kunnan terveysasemalla? Niinpä.

Jos kolmekymppinen työssäkävijä tarvitsee lääkäriä, suuntana on monella työterveydenhuolto, koska työnantaja tarjoaa. Päiväkotien pöpöissä marinoituvat lapset viedään yksityiselle lääkäriasemalle, koska sinne ei tarvitse jonottaa – ja sitä vartenhan kallis hoitokuluvakuutus on otettu.

Esimerkiksi Espoossa mielikuvat kunnan terveyskeskuksesta eivät houkuttele: kiireetöntä aikaa saa jonottaa kuukausia, kiireellistäkin tunteja ja vastassa on aina eri lääkäri. Moni ei mene "arvauskeskukseen jonottamaan", ellei ole pakko.

Tällä viikolla Espoosta kuultiin kummia: HS kertoi, miten jonot on saatu kutistettua parista kuukaudesta pariin viikkoon pääasiassa järjestelemällä työtä toisin.

Vuosien varrella perusturvajohtaja Juha Metso on valitellut lääkäripulaa jonojen syyksi. Kun uusi yksityiseltä puolelta tullut Eetu Salunen aloitti työt terveyspalveluiden johtajana 2013, hän lupasi purkaa jonot vuodessa sekä tuoda dynaamisuutta ja uusia toimintatapoja.

Jonot eivät kadonneet vuodessa, mutta poliitikkojen arvokamppailuiden jälkeen kaksi Espoon terveysasemaa on ulkoistettu ja niistä on tullut kunnallisten terveysasemien kirittäjiä.

Kunnan terveysasemilla tehdään laadukasta ja arvokasta työtä moniongelmaisten potilaiden kanssa. Ne ovatkin olleet hyvinvointivaltion pyhättöjä, joiden toimintaa – jonoja lukuun ottamatta – ei sovi arvostella.

Syksyllä 2012 Espoon terveysasemien johtava ylilääkäri sohaisi muurahaispesään sanoen, etteivät kaikki lääkärit hoida tavoitteen mukaisesti kahdeksaa potilasta päivässä. Yksityiset lääkärit kummastelivat, että "eihän kahdeksan ole vielä yhtään mitään". Kunnan lääkärit jylisivät, ettei työtä ymmärretä, kun lasketaan vain hoidettujen potilaiden määrää eikä puhuta laadusta – tai paperitöistä.

Kun verotulot ehtyvät ja terveyskeskukset saavat lisää asiakkaita sekä työterveyshuollosta pudonneista että eläkeläisistä, toimintatapojen muutokset ovat kultaa. Aina ei tarvita rahaa ja lisäkäsiä, vaan ajattelua: voisiko homman tehdä toisin?

Jos vuosia yrittää kiivetä puuhun takapuoli edellä, kannattaa kurkata mallia naapurista: puuhun näyttää pääsevän ketterämmin käsien ja jalkojen avulla.

Sillä, mistä idea uudenlaiseen toimintaan on tullut, ei ole väliä. Mutta sillä on, että apua tarvitsevan ei tarvitse kärvistellä jonossa kuukausitolkulla. Monella ei ole ollut muuta vaihtoehtoa.

Päivi Paulavaara paivi.paulavaara@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen
uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat