Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiippakuntadekaani: Juridista tai teologista estettä ei ole – luterilainen kirkko voi vihkiä nais- ja miespareja

Pääkirjoitus
 
Reijo Liimatainen

Uuden avioliittolain on määrä tulla voimaan maaliskuun 2017 alussa. On arveltu, että samaa sukupuolta olevien vihkimisestä tulee luterilaiselle kirkolle samanlainen vuosikymmenten sisäinen vääntö kuin naispappeudesta 1900-luvun jälkipuoliskolla.

Näin ei välttämättä tarvitse käydä. Katson, että papit voivat alkaa vihkiä nais- ja miespareja heti kun uusi laki tulee voimaan. Siihen on sekä juridiset että teologiset perusteet.

Kirkkojärjestyksen pykälä 10 linjaa avioliittoon vihkimisen yksinkertaisesti: "Kihlakumppanit vihitään kirkollisesti avioliittoon kirkkokäsikirjassa määrätyllä tavalla. Vihkimisen toimittaa pappi. Kirkollisesti vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä." Näin ollen vihkiminen on pätevä, kun pappi vihkii kirkkoon kuuluvan, rippikoulunsa käyneen pariskunnan, jonka avioliiton esteet on tutkittu.

Voi olla, että pappien vihkioikeutta yritetään teologisin perustein rajoittaa heteropareihin. Tällainen virkamiehen oikeuksien rajoittaminen saattaa vaatia lakitasoisen säädöksen, joka olisi laadittava kirkolliskokouksessa. Aloite tuskin saisi taakseen määräenemmistöä.

Juridisesti muutos näyttää yllättävän helpolta. Kirkkolain mukaan tarkemmat ohjeet kirkollisista toimituksista antaa tuomiokapituli. On tärkeää, että erityisesti Helsingin hiippakunta antaa ohjeistuksen, jonka nojalla pappimme pääsevät mahdollisimman nopeasti palvelemaan kaikkia seurakuntien jäseniä.

Ainoat sanat, joiden voi katsoa määrittävän avioliittoon vihittävien sukupuolta, ovat käsikirjan termit sulhanen ja morsian. Yksinkertaisin ohje voisi olla, että pariskunta ilmoittaa vihkijälle, kumpaa vihittävistä kutsutaan sulhaseksi ja kumpaa morsiameksi.

Pääkaupunkiseudulla homo- ja lesboparit perheineen ovat jo löytäneet yhteiskunnallisen lokeronsa. Yleiseksi normiksi täällä on muodostunut syrjinnän vastustaminen. Kyselyjen perusteella suurin osa Helsingin hiippakunnan papeista olisi valmis vihkimään samaa sukupuolta olevat parit.

Teologisesti asia on monimutkaisempi, muttei niin yksioikoinen kuin yleisesti on annettu ymmärtää. Perinteisesti kirkossa on ajateltu avioliiton edellyttävän, että vihittävät ovat eri sukupuolta. Monet vastustavat avioliittokäsityksen laajentamista vedoten Raamattuun, esimerkiksi Ensimmäisen Mooseksen kirjan luomiskertomukseen: "Mieheksi ja naiseksi hän loi heidät."

Nykyisin tiedämme luomistyöstä enemmän. Mitä merkitystä on sillä, että Jumalan luomistyö näyttää tuottavan myös intersukupuolisia ihmisiä, joille on synnytyssairaalassa määriteltävä sukupuoli? Tai että sukupuolinen identiteetti voi muuttua jossain elämän vaiheessa?

Minun teologiassani luomistyöhön liittyy sukupuolinen kirjo, joka ei rajoitu vain kahteen vaihtoehtoon. Joku löytää kumppanikseen parin samasta sukupuolesta. Silloin kyseessä on luomiskertomuksen sanoin "kumppani, joka sopii hänen avukseen".

Raamattu on niin vanha kirjoitusten kokoelma, että se antaa monenlaista mallia avioliitolle, Salomonin monista vaimoista alkaen. Toki on nähtävissä suunta kohti yksiavioisuuden ihannetta.

Kaikki Raamatun kirjat kertovat kuitenkin ajasta, jolloin nainen oli isänsä, puolisonsa tai lankonsa omaisuutta. Jo kymmenessä käskyssä vaimo on tase-erittelyssä talon, orjien ja härkien joukossa.

Moni asia modernissakin ajattelussa rakentuu tällaisen omaisuusluettelon perustalle. Tästä alaisajatuksesta on tietoisesti pyrittävä irti.

Miesten väliseen seksiin viitataan Raamatussa viisi kertaa. Kaikki maininnat ovat sävyltään kielteisiä. Missään kohdassa ei kuitenkaan puhuta kahden tasavertaisen kumppanin toista kunnioittavasta suhteesta.

Oma ajatteluni nojaa ensisijaisesti Jeesus Nasaretilaisen opetuksiin ja tekoihin. Jeesus suomi aikansa uskonnollista eliittiä kovasydämisyydestä. Opillista puhtauttaan varjelleet papit ohittivat oikeudenmukaisuuden. Erityisen moitittavana Jeesus piti sitä, että hurskaat perustelevat syrjiviä asenteitaan pyhien kirjoitusten sitaateilla.

Käsitteet kumppani ja sitoutuminen antavat laajennetulle avioliittokäsitykselle vahvat teologiset perusteet.

Reijo Liimatainen
Kirjoittaja on Helsingin hiippakunnan hiippakuntadekaani.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat