Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iran-sopu on komea todiste Obaman pitkästä loppukiristä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltain presidentin valinta on yksi maailman merkittävimmistä poliittisista tapahtumista, vaikka sitä ei aina uskoisi seuratessaan valintaa edeltävää uuvuttavan pitkää kampanjaa. Nyt poliittisen näyttämön näkyvimmät henkilöt ovat ensi vuoden vaaleihin republikaanien ehdokkaana pyrkivä megalomaani Donald Trump ja demokraattien kärkiehdokas Hillary Clinton, jolle on kehittynyt aristokraattisia elkeitä.

Riidantäytteisten kampanjoiden taustalla nykyinen presidentti Barack Obama antaa vahvaa näyttöä siitä, miten vaikuttava asema Yhdysvaltain johtajalla on muunkin maailman kannalta. Kuluneella viikolla Obaman voittamien kamppailujen lista piteni, kun hän sai koottua Yhdysvaltain senaatissa riittävän tuen Iranin ydinohjelman valvonnasta neuvotellun sopimuksen vahvistamiselle.

Kuten useissa muissakin Obaman kahden presidenttikauden aikaansaannoksissa, kyseessä ei ollut ylivoimainen riemuvoitto vaan kovalla työllä aikaansaatu poliittinen ratkaisu. Päämäärän saavuttamiseen riitti se, että Iran-sopimuksen tueksi tuli 34 senaatin sadasta jäsenestä. Kolmanneksella äänistä varmistetaan, että senaatti ei pysty kumoamaan presidentin veto-oikeutta. Jos sopimuksen tueksi saadaan 40 edustajaa, presidentin ei edes tarvitse käyttää veto-oikeuttaan.

Tämän voiton merkitystä Obamalle lisää se, että vastassa oli kongressin hyvin rahoitettu ja yhtenäinen republikaaninen enemmistö.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu pyrki etukäteen vimmatusti estämään sopimuksen syntymisen muun muassa Yhdysvaltain senaatissa maaliskuussa pitämällään puheella.

Joukko Israelin entisiä tiedustelu- ja sotilasjohtajia piti kuitenkin sopimusta parhaana mahdollisena ratkaisuna Iranin ydinohjelmaa koskevaan kiistaan.

Lopulta sopimus oli myös näyttö kansainvälisestä yhteistyöstä.

Neuvotteluissa olivat mukana Yhdysvaltain ja Länsi-Euroopan lisäksi myös Kiina ja Venäjä. The New York Timesin arvion mukaan ulkovaltojen edustajien argumentit käänsivät lopulta vaa'ankielenä olleita senaattoreita sopimuksen kannalle.

Tämäkään saavutus tuskin tuo Obaman aikaansaannoksille tunnustusta republikaaneilta. Asenteet ovat siihen aivan liian lukkiutuneita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat