Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoito-oikeus tehotarkkailuun

Pääkirjoitus
 
Marjukka Liiten Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Britannian rautarouva Margaret Thatcher lausahti aikoinaan: "Ei ole olemassa mitään yhteiskuntaa, on vain yksilöitä ja heidän perheitään."

Tokaisu tulee mieleen, kun lukee pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen varhaiskasvatuslinjauksia, jotka ovat tarkentuneet jo esityksiksi asti.

Säästöjä tavoitellakseen hallitus suurentaa päiväkotien ryhmiä, mutta periaatteessa merkittävämpi muutos on subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus.

Päivähoito-oikeus on universaali eli kaikkia ilman tarveharkintaa koskeva palvelu, jonka tasa-arvoistavasta vaikutuksesta esimerkiksi talousjärjestö OECD on Suomea kehunut.

Jokaiselle alle kouluikäiselle kunnan päivähoitopaikan takaava oikeus tuli voimaan vasta vuoden 1996 alusta. Uudistusta oltiin vähällä siirtää heikon taloustilanteen takia. Jo vuonna 1990 oikeus koski alle kolmivuotiaita.

Tuoreessa esityksessä ikävältä kuulostava rajaus on käännetty kivemman kaiun oikeudeksi, joka tosin vastedes takaisi kaikille lapsille vain 20 tuntia varhaiskasvatusta viikossa eli neljä tuntia päivässä.

Kokopäiväistä hoitoa olisi luvassa lapsille, joiden vanhemmat paahtavat kokopäivätöissä, yrittäjinä tai opiskelevat.

Työttömäksi joutuvan lapsella kokopäiväoikeus säilyisi kaksi kuukautta, mutta toista lasta kotiin hoitamaan jäävän lapsi menettäisi kokopäiväpaikan heti.

Osa-aikainen tai väliaikainen työ saattaisi oikeuttaa yli 20 tunnin hoitoon.

Oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen olisi esityksen mukaan myös, jos se on tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia.

Ja siinäpä sitä riittäisikin kunnalla setvimistä, arviointia ja neuvonpitoa huoltajien kanssa, kun työ- ja elämäntilanteiden ennakoidaan muuttuvan yhä kiivaampaa tahtia.

Muistiossakin varoitellaan, ettei tarpeen selvittely saisi johtaa perheen leimaamiseen eikä oikeuden hakemiseen lastensuojelun, sosiaalitoimen tai perheneuvolan kautta, jolloin kaivatut säästöt muuttuisivat helposti lisämenoiksi.

Lakipykälässä ei lueteltaisi tyhjentävästi syitä, joiden takia lapsen etu vaatisi kokopäivähoitoa, vaikka huoltaja olisi kotosalla. Esimerkkeinä mainitaan vanhempien terveysongelmat ja päihteiden käyttö sekä maahanmuuttajuus.

Todennäköistä on, että kaikenlainen tarkkailu ainakin lisääntyisi. Naapurit voisivat juoruta, "ettei ne siellä mitään huumeita vedä vaan laiskottelevat".

Marjukka Liiten marjukka.liiten@hs.fi
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat