Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupan kilpailu kiristyy taantumassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Taantuman pitkittyminen on pakottanut monet yritykset kilpailemaan entistä ankarammin asiakkaista. Yksi tällainen kasvavan kilpailun ala on päivittäistavarakauppa. Taantuman ohella toimialaan panee liikettä saksalaisen Lidl-ketjun toiminta.

Lidlin markkinaosuus päivittäistavarakaupasta pysyi sen Suomeen rantautumisen jälkeen pitkään hyvin pienenä. Kesko ja S-ketju eivät vuosiin uskoneet, että duopolia lähentelevä tilanne voisi muuttua ja tulokas pääsisi murtautumaan läpi.

SOK:n silloinen pääjohtaja Jere Lahti sanoi (HS 16. 9. 2001) tulossa olleesta Lidlistä, että "ei siinä kyllä oikeasti ole mitään pelättävää". Saman ketjun kenttäryhmän johtaja Reijo Lähteenmäki täsmensi (20. 6. 2001), miksi tilanne ei pelota. Hänen mukaansa halvoilla hinnoilla ei pärjää, sillä "suomalaiset haluavat kaupalta myös laajoja valikoimia ja tuoreutta".

Kun Lidl tuli Suomeen runsas kymmenen vuotta sitten, sen oletettiin tavoittelevan kymmenen prosentin markkinaosuutta. Lidlin aseeksi tiedettiin hinta: se on suomalaisiin ketjuihin verrattuna valtava yritys ja pystyy maailmanlaajuisena suurostajana hankkimaan myytävää halvalla. Lisäksi myymälät oli suunniteltu mahdollisimman pelkistetyiksi ja valikoima suppeaksi. Henkilökuntaa oli vähän.

Aluksi Lidlin kauppapaikatkaan eivät olleet kaikkein parhaita. Suomen kunnille uusi kauppapaikan kyselijä oli tosin mieluinen, sillä se tarjosi työtä.

Vaikka vanhat toimijat eivät tulokasta ehkä pelänneetkään, ne alkoivat muurata esteitä halpojen hintojen rintamalle lisäämällä edullisten, omalla merkillään myytävien tuotteiden määrää. Kauppojen omalla merkillä (esimerkiksi Pirkka ja Rainbow) myytävien tuotteiden hintoja on painettu alas kilpailuttamalla valmistajia.

S-ketjun ja Keskon arviot kilpailutilanteesta pitivät hyvin paikkansa aina taantumaan ja Lidlin toimintatyylin muutokseen asti. Lidl lisäsi tuoretuotteiden valikoimaa. Lisäksi kauppoihin tuli paistopisteitä ja kalliimpia tuotteita, joita mainostettiin laadulla. Lidlit pääsivät Alkojen lähituntumaan.

Yhtiö panosti myös voimakkaasti markkinointiin.

Samaan aikaan taantumassa kuluttajien käyttäytyminen muuttui. Jos joskus ujosteltiin halpakaupassa käyntiä, nyt häveliäisyys oli kadonnut. Lidl helpotti asennemuutosta: se vipusi markkinoinnissaan yrityksen vanhaa, hieman karua mielikuvaa modernimmaksi ja tarjosi ostajalle lisää kotimaisia tuotteita.

Ostokäyttäytyminen muuttui myös niin, että kuluttaja alkoi käydä ostoksilla entistä enemmän keskikokoisissa lähikaupoissa. Se on jättimarkettien tappio.

Tilanteen muutokseen herännyt S-ketju aloitti voimakkaan hintakilpailun.

Erityisesti Kesko on ollut markkinoilla menettäjä. Tutkimusyhtiö Nielsenin mukaan Keskon markkinaosuus on kutistunut. Kesko pitää edelleen hallussa kolmannesta markkinoista, mutta osuus on pienempi kuin koskaan Nielsenin Suomessa tehtyjen mittausten historiassa. Liikevaihto ja -voitto ovat laskeneet. Kesko yrittää nyt asemoida itseään ylemmäs ja korostaa tarjoavansa laajempia valikoimia ja laatua. Vaikka Lidlin osuus on edelleen pieni, se on kasvamassa. Yhtiö tekee pitkien kuivien alkuvuosien jälkeen kelvollista tulosta ja palkkaa lisää väkeä.

Vastaavan kaltaista kilpaa käydään muuallakin. Britanniassa vanhat suuret toimijat menettävät hintakisassa osuuksia saksalaisille Aldille ja Lidlille.

Kilpailuissa on voittajia ja häviäjiä. Kuluttajalle kilpailutilanne näyttäytyy siten, että ruoan hinta laskee ja kauppoja tulee lisää. Elintarviketeollisuuden ja tuottajan kannalta hintakisa osui hankalaan saumaan. Samaan aikaan kun kauppa painaa valmistus- ja myyntiketjujen hintoja alas, hyväkatteinen vienti Venäjälle on romahtanut. Tilannetta on yritetty paikata vähemmän jalostetun tuotannon viennillä Eurooppaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat