Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Numero ja nimi katosivat, kynä jäi

Pääkirjoitus
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Missä olet – tyttö Pellosta vuodelta 1962?

Kolmen palstan etsintäkuulutus kiinnittää huomion pohjoisen paikallislehden pikkuilmoitusten joukossa. Ilmoittaja – iäkäs herra Etelä-Suomesta – etsii lehden avulla yli puoli vuosisataa sitten tapaamaansa naishenkilöä.

"Ajoin sinut kotiisi Datsun-merkkisellä autolla. Juttelimme autossa ainakin neljä tuntia", autoedustajana maata kiertänyt mies muistelee.

Vähän tuon jälkeen pari tapasi Helsingissä, ja mies sai mielitiettynsä osoitteen ja puhelinnumeron.

Maailma kutsui kuitenkin nuorta miestä, ja neidon yhteystiedot katosivat. Jäljelle jäi vain sininen kuulakärkikynä, jonka mies sai lainaksi kirjoittaakseen osoitteen ja puhelinnumeron talteen.

Kaksikon tiet eivät enää kohdanneet. Leskeksi kolme vuotta sitten jäänyt mies päätti nyt yrittää vielä kerran. Hän kertoo asiasta Ilta-Sanomien haastattelussa.

tiistaina 8. syyskuuta vietämme taas YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää. Päivän teemaa, lukutaidon merkitystä, on nyt erityistä syytä pysähtyä pohtimaan vakavasti.

Maailmassa lähes 800 miljoonaa ihmistä lasketaan lukutaidottomiksi. He ovat joko täysin luku- ja kirjoitustaitoa vailla, tai valmiudet eivät riitä arjesta suoriutumiseen.

World Literacy Foundation on laskenut äsken julkaistussa raportissa lukutaidottomuuden aiheuttavan maailmantaloudelle vuodessa yli biljoonan euron kustannukset.

Summa koostuu niin työttömyydestä, tuottavuuden ja teknisten taitojen vajeesta kuin terveysongelmien, toimeentulopulmien ja rikollisuuden aiheuttamista menoista.

Ihminen ilman lukutaitoa on digiajan maailmassa yhtä neuvoton kuin ihastustaan ikävöivä Datsun-mies. Kynästä, kännykästä tai edes tietokoneesta ei ole iloa, jos tietomme ja taitomme eivät kanna haluttuihin päämääriin.

Vajavainen lukutaito ajaa miljoonat ihmiset köyhyyden kierteeseen, joka periytyy sukupolvelta toiselle. Yli 50 miljoonalla lapsella maailmassa ei ole pääsyä perusopetukseen. Esimerkiksi Lähi-idässä sodat, konfliktit ja levottomuus ovat johtaneet siihen, että yli 13 miljoonan lapsen koulutie on katkennut.

Laskelma on peräisin raportista, jonka YK:n lastenrahasto Unicef julkisti torstaina. Esimerkiksi Syyrian sodasta lapset maksavat kovan hinnan – oman tulevaisuutensa.

Suomi on pitkään tunnettu lukutaidon mallimaana. Viime vuosina koululaisten lukutaito ja -into ovat heikentyneet. Erot oppimistuloksissa ja koulutuksen tasa-arvossa kasvavat.

Suomessakin jopa satojentuhansien aikuisten lukutaito on niin heikko, että heillä on vaikeuksia selvitä päivittäisestä asioinnista.

Tämän päivän lukutaito on paljon muutakin kuin kykyä hahmottaa ja tuottaa tekstiä. Lukutaitoa laajempana käsitteenä tavaksi on tullut puhua 21. vuosisadan taidoista.

Globalisaatio, väestömuutokset ja teknologinen vallankumous vaativat perinteisten luku- ja laskutaidon ohella valmiuksia tiedonhankintaan, yhteistyöhön ja ongelmanratkaisuun. Kyse on myös mediataidoista, myötäelämisestä ja moraalisesta vastuusta.

Kuluvalla viikolla Helsingin Sanomien Nyt.fi ja useat muut viestimet päättivät rajoittaa verkkokeskusteluaan. Syynä on etenkin maahanmuuttoon liittyvä loanheitto, vihapuhe ja jopa uhkailu.

Nettikäyttäytyminen on osa lukutaitoa. Sivistykseen kuuluu se, että kykenee arvioimaan kriittisesti lukemaansa, suhteuttamaan asioita ja ymmärtämään muitakin näkökulmia. Juuri nyt meillä tuntuu olevan suuria vaikeuksia näissä taidoissa.

Yhdessä eläminen ja tulevaisuuteen ponnistaminen vaativat uteliaisuutta, avautumista ja empatiaa – ei tympeätä tyrkkimistä. Jokaisella ihmisellä sekä hänen ajatuksillaan ja tunteillaan on väliä.

Yhtä lailla meidän pitää nostaa katseemme, kohdata uutta ja luottaa toisiimme. Jokainen kohtaaminen voi olla elämäsi tärkein. Siinä joka sana on merkityksellinen.

Näin oli vuonna 1962, kun kaksi ihmistä kohtasi toisensa. Näin pitäisi olla myös tänään.

Tarinan Datsun-mies säilytti kynän, mutta hukkasi arvokkaamman – yhteyden toiseen ihmiseen. Kansakuntana meillä ei ole varaa kadottaa sitä. Siksi tarvitsemme kypsyyttä lukea, kuunnella ja sitoutua toisiimme.

Antero Mukka antero.mukka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat