Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan vaalit tuskin vahvistavat poliittista johtajuutta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kreikkaa pidetään demokratian äitinä. Parlamenttiäänestys taas on demokratian lapsi. Kun nämä luonnehdinnat laskee yhteen ja sovittaa lopputuloksen nykymaailmaan, voidaan sanoa, että Kreikka on monien vaalien perusteella suurperheellinen, ja lisäystä taitaa olla tulossa.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras erosi tehtävästään pari viikkoa sitten. Tsiprasin enemmistö Kreikan parlamentissa kävi ohueksi, koska päähallituspuolue, vasemmistolainen Syriza alkoi murentua. Kauimmas reaalimaailmasta ajautuneet Syrizan päättäjät eivät voineet hyväksyä sitä, että Kreikka ei sanellut kolmannen tukipakettinsa ehtoja.

Alle vuoden mittainen taistelu tuulimyllyjä vastaan päättyi. Tsipras lupasi repiä säästövaatimukset, mutta päätyi repäisemään puolueensa.

Seuraavat vaalit ovat parin viikon päässä. Se pettynee, joka odottaa niiden johtavan Kreikassa vahvempaan johtajuuteen ja selkeämpään talouspolitiikkaan. Niitä tarvittaisiin, jotta kaikki tukipaketin vaatimat lakimuutokset saataisiin toteutettua käytännössä.

Mielipidetiedusteluista päätellen Syriza – se lohko, joka jää Tsiprasin taakse – ja oikeiston Uusi demokratia kisaavat rinta rinnan. Mitä lähemmäs vaaleja mennään, sitä alemmas Syrizan kannatus vajoaa.

Tsiprasin oma suosio on romahtanut, ja entisiä Syrizan äänestäjiä valuu tiedusteluissa epätietoisten joukkoihin miettimään, valitako samoin kuin edellisissä vaaleissa vai äänestääkö äärivasemmistoon syntyvää uutta, eurovastaista ryhmittymää.

Teoriassa Kreikkaan saataisiin vahva enemmistö, jos mielipidetiedustelujen tulos toteutuisi ja nämä kaksi puoluetta muodostaisivat hallituskoalition.

Kreikassa oikeisto ja laitavasemmisto ovat niin kaukana toisistaan, ettei siltaa pystytä rakentamaan. Kulunut vuosi syyttelyineen on kasvattanut välimatkaa entisestään.

Sekä Uusi demokratia että Syriza ovat tehneet selväksi, että ne eivät moiseen järjestelyyn ryhdy.

Jos lopputulosta hahmottelee mielipidetiedustelujen pohjalta, vaarana on, että kumpikaan johtava puolue ei saa maassa vahvaa asemaa eikä Tsipras – jos hän lopulta voittaa – taakseen parlamentin enemmistöä.

Silloin edessä saattavat olla taas vaalit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat