Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkkatuen lisääminen tepsii pitkäaikaistyöttömyyteen

Pääkirjoitus
 
Pekka Tiainen
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

 

Palkkatuki on kansantaloudellisesti järkevä tukimuoto, vaikka tuetun työn tuottavuus olisi vaatimatonta.

Vuonna 1972 hallitusmuotoon tehtiin lisäys, jonka mukaan kansalaisten työvoima on valtakunnan erikoisessa suojeluksessa ja valtiovallan tulee tarvittaessa järjestää Suomen kansalaiselle mahdollisuus tehdä työtä. Vuoden 2000 perustuslaissa tämä muutettiin oikeudeksi työhön yleisemmällä tasolla. Perustuslaki ei enää velvoita valtiota järjestämään työtä, vaikka "julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön".

Nykyinen massatyöttömyys on niin vaikea ongelma, että hallitukselta tarvitaan tehokkaita toimia työttömyyden vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Jos pitkäaikaistyöttömyyttä ei saada taltutettua, työttömyys jää pysyvästi 5–7 prosenttiin. Oikeilla toimilla työttömyys voitaisiin saada vähitellen painettua alle kolmeen prosenttiin.

Pitkäaikaistyöttömyyttä voitaisiin vähentää selvästi, jos palkkatuen käyttöä lisättäisiin ja kohdennettaisiin nykyistä paremmin.

Palkkatukea voivat saada ne työnantajat, jotka palkkaavat työllistymisvaikeuksista kärsineen työttömän työnhakijan. Työ- ja elinkeinotoimistot arvioivat palkkatuen tarpeellisuutta, suuruutta ja kestoa tapaus kerrallaan.

Pitkäaikaistyöttömille pitäisi antaa mahdollisuus vaihtaa omalla päätöksellään työmarkkinatuki palkkatueksi. Työntekijä saisi työehtosopimuksen mukaista palkkaa, mutta työnantaja saisi valtiolta palkkatuen suuruisen hyvityksen. Näin järjestettynä palkkatuki ei vääristä kilpailua, koska kaikki työnantajat voivat halutessaan palkata pitkäaikaistyöttömiä.

Nykyisin palkkatukeen käytetään hieman alle 300 miljoonaa euroa vuodessa, alle puolitoista promillea kansantuotteesta. Palkkatuen osuus kansantuotteesta oli 1990-luvun laman aikaan kaksi kertaa nykyistä suurempi. Muissa Länsi-Euroopan valtioissa, kuten Tanskassa ja Benelux-maissa, palkkatukea käytetään paljon enemmän kuin Suomessa.

Palkkatuki on kansantaloudellisesti järkevä tukimuoto, vaikka tuetun työn tuottavuus olisi vaatimatonta. Järkevää tekemätöntä työtä on paljon.

Avainkysymys on, miten palkkatuen käyttöä lisätään olennaisesti ja kohdistetaan erityisesti pitkäaikaistyöttömyyteen. Palkkatukien kaksinkertaistamisen nettokustannukset jäisivät noin 100 miljoonaan euroon, kun ihmiset saavat palkkaa työttömyysturvan sijaan ja maksavat aiempaa enemmän veroja. Lisäksi järjestelmä ehkäisee syrjäytymistä ja vähentää etenkin pitkällä aikavälillä syrjäytymisen kustannuksia.

Palkkatuki antaisi työttömille uusia mahdollisuuksia mielekkääseen tekemiseen ja hyödyttäisi heitä myös taloudellisesti. Se on siis paljon järkevämpi ratkaisu kuin kyykyttämismallit, joissa ihmiset velvoitetaan työhön, vaikka heille käteen jäävä tulo ei nouse työttömyysturvaa suuremmaksi.

Palkkatuen käytön lisäämisestä olisi hyötyä myös kunnille. Vuoden 2015 alussa voimaan tulleen muutoksen mukaisesti pitkäaikaistyöttömän kotikunta rahoittaa puolet työmarkkinatuesta sen jälkeen kun työttömyyspäiviä on kertynyt 300. Kunnan rahoitusosuus poistuu, kun työtön työllistyy.

Kutien kannattaisikin ottaa valtion palkkatuen ohella käyttöön kuntalisä. Se voisi olla suuruudeltaan vaikkapa 350 euroa kuukaudessa.

Kuntien kannattaa pyrkiä ohjaamaan työttömiä sekä yksityisen että julkisen sektorin töihin yhteistyössä te-toimistojen kanssa. Kun pitkäaikaistyöttömyys saadaan nollattua, se alentaa kuntien kustannuksia merkittävästi.

Valtiolla tulee olla rohkeutta lisätä palkkatukia ja kasvattaa tähän tarkoitukseen ohjattuja varoja budjetissa. Palkkatuki vähentää työttömyysturvaan käytettäviä menoja ja lisää verotuloja, joten palkkatuki maksaa itsensä takaisin jo lyhyellä aikavälillä.

Palkkatuet ja muut työvoimatuet, työvoimakoulutus ja työnvälitys ovat aktiivisen työvoimapolitiikan kulmakivet. Tätä työhallinnon hoitamaa kokonaisuutta on tarpeen vahvistaa murentamisen sijaan.

Nykyisin moni tekee työtä jaksamisensa rajoilla, vaikka maassa on paljon työttömyyttä. Olisi sekä yhteiskunnalle että työttömille ja heidän omaisilleen parempi, että työ jakautuisi tasaisemmin.

Pekka Tiainen
Kirjoittaja on neuvotteleva virkamies työ- ja elinkeinoministeriössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat