Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholilaki tulisi uudistaa pikaisesti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) julisti viime viikolla Suomenmaan haastattelussa olevansa valmis sallimaan viinien myynnin ruokakaupoissa. Rehn perusteli alkoholipolitiikan vapauttamista sillä, että se tekisi päivittäistavarakaupan kilpailusta reilumpaa. Alkojen sijoittuminen isojen päivittäistavarakauppojen kylkeen antaa suurille kaupoille ison kilpailuedun pienempiin yksiköihin verrattuna.

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen kiiruhti heti kannattamaan Rehnin ehdotusta.

Kokoomuksesta löytyy muutenkin paljon kannatusta viinien saatavuuden lisäämiselle. Edellinen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) esitti keväällä mietojen viinien tuomista asteittain maitokauppoihin. Kokoomuksella ei kuitenkaan ole puoluekokouksen siunaamaa kantaa asiaan.

Selkeimmin täyskäännöksen Suomen alkoholipolitiikkaan haluaa kolmas hallituspuolue perussuomalaiset. Puolueen kannan on linjannut nykyinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä, joka haluaa tuoda viinit ruokakauppaan, pienentää alkoholiveron keskieurooppalaiselle tasolle ja purkaa Alkon monopolin asteittain.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen keskeinen painopiste on lisätä kilpailua ja purkaa talouskasvua hidastavaa säätelyä. Onko hallitus siis tuomassa viinit ruokakauppoihin?

Olli Rehn kuuluu keskustan liberaaliin siipeen, mutta puolueesta löytyy myös paljon täysin vastakkaisen arvomaailman edustajia.

Raittiusaate elää keskustassa voimakkaana. Puolueen oppi-isän Santeri Alkion mukaan päihteet ovat pahasta, koska ne rajoittavat ihmisen henkistä kasvua turruttamalla ajattelua.

Keskustan kaksi vuotta sitten julkaiseman alkoholipoliittisen tavoiteohjelman mukaan alkoholin saatavuutta pitäisi päinvastoin rajoittaa ja nykyisen vahvuinen keskiolut siirtää Alkoon.

Eduskuntavaalien alla keskusta esitteli kakkaran muotoista vaaliohjelmaansa, jonka yhdestä sakarasta löytyi tämä tiukka alkoholipoliittinen näkemys. Kovan kohun saattelemana Juha Sipilä sanoutui siitä irti ja kertoi sen olleen "taustalinjaus". Sipilä lupasi, että keskusta ei vie keskiolutta kaupoista.

Sipilä tuskin on valmis keikauttamaan keskustan linjaa täysin ympäri ja oluen laimentamisen sijaan tuomaan myös viinit kaupan hyllyyn.

Nykyinen hallitus tuskin siis tuo viinejä ruokakauppoihin, mikä on hyvä asia.

Alkoholin haitat aiheuttavat vuosittain miljardiluokan kustannukset. Alkoholin kulutusta voi hillitä hinnalla, valistuksella ja saatavuudella. Alkoholituonnin takia hintaa ei juuri voi nostaa. Toisaalta valistuksen vaikutukset ovat rajalliset. Siksi keskeisin keino rajata alkoholin haittoja kansanterveydelle on puuttua alkoholin saatavuuteen. Viinien tuominen ruokakauppoihin pahentaisi alkoholihaittoja ja siirtäisi kulutusta halpoihin viineihin.

Sipilän hallituksen ohjelmassa ei sanota alkoholipolitiikasta mitään. Hallitus ei myöskään ole vielä lopullisesti linjannut, tekeekö se alkoholilainsäädännön kokonaisuudistuksen vai ei. Osaltaan asiaa viivyttää se, että alkoholiasiat kuuluvat hallituksessa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk), jonka aika menee sote-ratkaisun runnomiseen.

Nyt olisi kuitenkin aika saada alkoholilain kokonaisuudistus tehtyä. Vuosien valmistelusta huolimatta uudistus jäi edelliseltä hallitukselta kesken.

Uudistusta ei tarvita siksi, että viinit saataisiin kauppoihin, vaan koska nykyinen laki on pahasti vanhentunut. Laissa on paljon kieltoja, joita ei enää käytännössä lainkaan noudateta eikä valvota.

Laki kieltää esimerkiksi alkoholin myymisen velaksi, vaikka ravintoloissa maksetaan jatkuvasti luottokorteilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat