Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnalla on vielä aikaa pitkiin istuntotaukoihin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta jäi tänä kesänä istuntotauolle vähän tavallista myöhemmin, viikko juhannuksen jälkeen. Tänään tiistaina eduskunta aloittaa syksyn työnsä suoraan isolla aiheella: eläkeuudistukseen liittyvän lainsäädännön lähetekeskustelulla.

Alimman vanhuuseläkeiän nostamiseen tähtäävät eläkelait ovat silti vielä kevyttä päätettävää verrattuna siihen, mitä myöhemmin syksyllä on tulossa.

Eduskunta aloittaa ensi vuoden budjetin käsittelyn syyskuun lopussa ja saa siis eteensä paljon vaikeita esityksiä säästöistä ja etuuksien leikkauksista.

Eduskuntaan on lisäksi syyskuun aikana tulossa kaksi kansalaisaloitetta, joista toinen haluaisi antaa terveydenhoidon henkilökunnalle oikeuden kieltäytyä tekemästä aborttia. Toisessa halutaan koventaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikkoa.

Niin säästöt kuin kansalaisaloitteetkin antavat eväitä tavallista kovasanaisempiin ja latautuneempiin salikeskusteluihin. Osoituksena siitä eduskunnan puhemiehistö käy tällä viikolla kertauksen vuoksi läpi menettelytapojaan. Lähinnä siis sitä, miten puhemiehet ohjaavat keskustelua ja varmistavat, että edustajat käyttäytyvät perustuslain vaatimuksen mukaan vakaasti ja arvokkaasti.

Puhemiehet Maria Lohela (ps), Mauri Pekkarinen (kesk) ja Paula Risikko (kok) ovat tehtävässään vielä tuoreita. Ainakin keväällä puhemiesten olisi toivonut puuttuvan jämäkämmin ajoittaiseen välihuutokakofoniaan, jotta edustajien puherauha oltaisiin voitu taata.

Eduskunnan kesän istuntotauko – jota ei saa edustajien mukaan sanoa kesälomaksi – tuntui tällä kertaa kansainvälisten ja kotimaisten tapahtumien vyöryssä todella pitkältä. Heinäkuussa Kreikalle laadittiin kolmas tukipaketti, ja elokuussa turvapaikanhakijoiden määrä sai koko EU:ssa aivan uudet mittasuhteet.

Valtio osti Talvivaaran kaivosliiketoiminnan, ja ydinvoimayhtiö Fennovoima sai erikoisten vaiheiden jälkeen kasaan riittävän kotimaisen omistuksen.

Eduskunnan ei sinänsä ole syytä päivystää pelkästään puheenaiheita odottelemassa, jos hallitukselta ei tule lakiesityksiäkään käsiteltäväksi. Silti nyt voisi olla tarpeen miettiä istuntotaukojen ajoituksia ja pituutta. Vuodenvaihteessakin eduskunta on joulusta lähtien koko tammikuun tauolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat