Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen pitää antaa hädänalaisille turvaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen pitää olla valmis hoitamaan osuutensa Euroopan nopeasti yltyneessä pakolaiskriisissä myös pakollisten turvapaikkakiintiöiden kautta, mikäli EU:ssa syntyy tulevina viikkoina niistä muuten riittävä yksimielisyys.

Päätöksenteko asiassa on vaikeaa Suomen nykyisessä kolmen puolueen hallituksessa, mutta se on vaikeaa muissakin maissa. Suomen paikka on niiden maiden joukossa, joissa humanitaariset velvoitteet hädänalaisten ihmisten auttamiseksi ovat päivänpolitiikan yläpuolella.

Vastuunjaon pakollisuuteen haetaan todennäköisesti 28 EU-maan kesken erilaisia kompromisseja, mutta Euroopan uudet pakolaismäärät ovat tosiasia ja edellyttävät yhteisiä toimia. Ratkaisuja täytyy hakea EU:n kautta. Taakka jakautuu nyt erittäin epätasaisesti, eikä mikään maa voi kantaa sitä yksin.

Neuvottelut ratkaisuista vauhdittuvat, kun EU:n komissio julkistaa viimeistään keskiviikkona uuden esityksensä EU-maiden kesken jaettavien turvapaikanhakijoiden määrästä. Loppuviikosta Suomen hallituksen on määrä päättää omasta linjastaan ennen EU:n sisäministereiden ensi viikolla pidettävää kokousta.

Tulijoiden määrän moninkertaistuessa komissio ehdottaa nyt kiintiöitä, joilla EU-maiden kesken jaettaisiin 120 000 uutta turvapaikanhakijaa aiempien lisäksi. Heinäkuussa pyrittiin sopimaan siitä, miten maihin sijoitettaisiin 40 000 turvapaikanhakijaa ja 20 000 pakolaista eli jo pakolaisleireillä olevaa henkilöä.

Suomi päätti kesällä ottaa vastaan kahdessa vuodessa 792 ihmistä silloisesta turvapaikanhakijoiden joukosta ja lisäksi 293 pakolaista, jotka lasketaan mukaan Suomen pakolaiskiintiöön. Kiintiöpakolaisten kokonaismäärä on ensi vuodelle 750, mutta määrä voi nousta tuhannen paikkeille, jos uudet pakolaiset lasketaan vanhan kiintiön päälle eikä sen osaksi.

Nyt Suomelle esitetty uusien turvapaikanhakijoiden määrä on eri tiedotusvälineille vuodettujen lukujen mukaan 2 398. Se jättää aiemmin kiistellyn pakolaiskiintiön kauas taaksensa. Turvapaikkaosuus vuorostaan jää kauas Suomeen muuten tulevien turvapaikanhakijoiden määrästä, joka voi uusien arvioiden mukaan olla tänä vuonna yhteensä 30 000.

Pakolaiskriisi ei enää mahdu Suomen aiempien poliittisten päätösten uomiin. Hallitusneuvotteluissa linjattiin toukokuussa, että kiintiöpakolaisten määrä pidetään ainakin viime vuosien tasolla. Vastuunjaon turvapaikkojen jakamisessa piti perustua vapaaehtoisuuteen.

Hallitusohjelma on pakolais- ja siirtolaiskysymyksissä vanhentunut auttamattomasti neljässä kuukaudessa. Se on selvästi ongelma erityisesti perussuomalaisille, jotka keräsivät tiukoilla maahanmuuttokannanotoillaan ääniä huhtikuun eduskuntavaaleissa. Puolue on ollut aika hiljaa siitä, miten se aikoo toimia hallituspuolueena tilanteessa, jossa maahanmuuttajien määrä kasvaa hallituksesta riippumatta ja samaan aikaan hallitukselta vaaditaan päätöksiä vastuunjaosta EU:n sisällä. Viikonvaihteessa EU:n epäviralliseen ulkoministerikokoukseen osallistunut Timo Soini (ps) sanoi Ylelle vain, että turvapaikkapolitiikkaa tehdään pää kylmänä ja sydän lämpimänä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) päätös antaa perheensä koti Kempeleellä turvapaikanhakijoiden käyttöön vaikuttaa keskusteluun sekä Suomessa että laajemminkin. Rohkea päätös on nostattanut kiitosten lisäksi odotettavissa ollutta arvostelua, jossa Sipilältä on tiukattu toimia hädänalaisten suomalaisten auttamiseksi. Kaikilla hallituspuolueilla on nyt mahdollisuus tehdä selväksi, että suomalaisten ja pakolaisten auttaminen eivät ole toistensa vaihtoehtoja vaan pohjoismaisen oikeusvaltion tehtäviä.

Suomen ei tarvitse olla turvapaikkapolitiikassa vastaan haraaja samalla tavalla kuin euroalueen talouskriiseissä, vaikka tässä onkin kyse yhteisvastuusta EU:ssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat