Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mummo takapihalla

Pääkirjoitus
 
Katri Kallionpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

"Onko teillä yhteinen keittiö", tivasi vakuutusvirkailija.

Olin irtisanomassa vanhempieni kotivakuutusta. He eivät enää tarvitse sitä, sillä he muuttivat elokuun alussa entisestä asunnostaan Tampereelta minun ja tyttäreni rivitaloon Pohjois-Helsinkiin.

"On, meillä on yhteinen keittiö", vastasin.

"Mutta onko teillä yhteinen jääkaappi", virkailija jatkoi. Hän ei millään meinannut uskoa, että asumme yhteistaloudessa.

Kolmen sukupolven kommuunimme herättää yllättävän paljon ihmetystä.

Kuukauden kokemuksella suosittelen sitä kaikille.

Meistä suomalaisista yli 75-vuotiaita on jo 8,7 prosenttia, kymmenen vuoden päästä vielä paljon isompi osuus. Hallitus esittää ratkaisuksi vain kotihoidon lisäämistä, vaikka koti on sairaalle aivan liian yksinäinen ja turvaton paikka.

Meillä kimppakämpässä meno on ollut kotoisaa ja seurallista kuin vanhan ajan maalaistalossa, jossa lapset ja lapsenlapset kumppaneineen tulevat ja menevät. Yhteistyö terveyskeskuksen kanssa on alkanut hyvin, ja kotikäyntejä tekevä parturikin löytyi jo.

Meneillään olevan Helsinki Design Week -muotoiluviikon kunniaksi toivoisin muotoilijoilta uusia ideoita, jotka helpottavat kahden sukupolven yhteiseloa.

Kekseliäät hollantilaiset ovat esimerkiksi kehittäneet konteista mummonmökin, jonka firma tuo valmiiksi kalustettuna rivitalon takapihalle. Viranomaiset käyvät ensin tarkistamassa, että paikka on sopiva. Asunto on poistettava käytöstä heti, kun vanhus on kuollut, kertoo Handelsblad-lehti.

Lehden haastatteleman 101-vuotiaan Antje Roerdinkin mukaan elämä "bungalowissa" 63-vuotiaan Annie-tyttären takapihalla Groenlon kaupungissa sujuu hyvin. Tytär huolehtii aterioista, ja siivooja käy perjantaisin.

En tiedä, sopisiko konttibungalow Suomeen, mutta lyhyen kokemukseni perusteella voin antaa pari vinkkiä yhteisasumiseen. Kummallakin sukupolvella pitää olla oma vessa, vanhemmilla esteetön. Kummallakin sukupolvella pitää myös olla oma makuuhuone ja oleskelutila, jonka saa kalustaa pelkästään omilla huonekaluilla.

Ja ehkä sittenkin olisi hyvä hankkia toinenkin jääkaappi. Mummon lihapullat, omat oluet ja tyttären vegaanipöperöt eivät oikein mahdu samaan.

Katri Kallionpää katri.kallionpaa@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat