Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus tarjoaa nuorille venäläistä rulettia – se on huonoa kokeilukulttuuria

Pääkirjoitus
 
Elina Grundström
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja tietokirjailija.

Jos hallitus ja oppositio ovat yhtä mieltä jostain, niin se on kaikenlaisen uuden yritteliäisyyden, uusien ideoiden ja toimintatapojen tarpeellisuus. Tunnetut yritysjohtajat ovat järjestäneet epäonnistumisen päiviä, joiden viesti on se, ettei epäonnistumisia pidä pelätä.

Hallituksen kärkihankkeisiin kuuluu kokeilukulttuurin edistäminen. Siihen myös pannaan rahaa. Se on osa "toimintatapojen uudistamiseksi" kutsuttua kokonaisuutta, johon on budjetoitu sata miljoonaa euroa.

Omaa paikkaansa elämässä etsiville nuorille hallitus ei kuitenkaan tarjoa muuta kokeilukulttuurin muotoa kuin venäläisen ruletin. Tiedättehän: revolverin sylinterissä on kuusi pesää. Yhteen pannaan luoti, ja tulos voi olla kohtalokas.

Suomessa on nyt vuoden ajan kokeiltu yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteishakua, jossa voi pyrkiä kuuteen koulutusohjelmaan. Sen lisäksi, että hakuvaihtoehtoja on liian vähän, joihinkin koulutuksiin saa lisäpisteitä siitä, että on laittanut ne toivelistansa kärkeen. Tämä johtaa taktikointiin, jossa hakijat eivät uskalla panna eniten toivomaansa koulutusta ykköseksi.

Mikrotaloustieteen professori Marko Terviö kirjotti Akateemisessa talousblogissa (6. 8.) tämän tyyppisen valintamekanismin olevan niin huono, että jopa peliteorian ammattilaisen on vaikea optimoida hakujärjestyksensä.

Eniten taktikointia ja turhia välivuosia aiheuttavat kuitenkin korkeakoulujen omat, kohtuuttoman raskaat pääsykokeet, joille ei ole kunnollisia perusteita. Esimerkiksi Ruotsissa hakukriteerit ovat yhtenäisiä koko maassa, ja lääketiedettäkin voi päästä opiskelemaan pelkillä papereilla.

Suomessa sisäänpääsyrumba on sävelletty aivan muiden kuin hakijoiden ehdoilla. Koulutus on siroteltu liian moneen yksikköön aluepoliittisista syistä. Vahvat ammattijärjestöt ovat onnistuneet rajoittamaan parhaiten työllistävien alojen koulutusmääriä. Oppilaitokset pyrkivät mustasukkaisesti varmistamaan, että saavat motivoiduimmat oppilaat, koska rahoitus perustuu opintosuorituksiin.

Kaikki järjestelmän riskit jäävät nuorille, joiden on vaikea arvioida sisäänpääsymahdollisuuksiaan ja tehdä järkeviä valintoja siitä, mihin pääsykokeisiin panostavat.

Ensi syksynä venäläinen ruletti pyörähtää käyntiin toden teolla. Silloin kaikkiin korkeakouluihin tulee kiintiöt ensimmäistä opiskelupaikkaansa hakeville. Se tarkoittaa, että opiskelupaikan vaihtaminen vaikeutuu huomattavasti.

Myös hallitusohjelmaan kuuluvat opintotuen leikkaukset estävät alanvaihtoa. Vaikka edellisen hallituksen suunnitelmat rajoittaa opintotuki vain yhteen tutkintoon kaatuivat loppumetreillä, nyt luvattu opintotukikuukausien rajaaminen tulee käytännössä vaikuttamaan lähes samalla tavalla.

Ongelmat on kyllä tiedostettu korkeakouluissa, jotka yrittävät nopeasti kehittää joustavia siirtymämahdollisuuksia tutkintojen sisällä.

Epäonnistumisen päivää markkinoineet poliitikot eivät sen sijaan soisi nuorille pienintäkään epäonnistumista opinnoissa. Uudistusten tarkoitus on estää alanvaihtaminen, oppiaineiden välinen haahuilu ja koulutusten luova yhdistäminen. Jos hallitus uskoisi oikeasti kokeilukulttuuriin, se tukisi näitä asioita.

Näyttääkin siltä, että kun hallitus puhuu kokeilukulttuurista, sen tarkoitus ei ole mahdollistaa kokeiluja kansalaisille vaan poliitikoille ja virkamiehille. Heidän työnsä helpottuu, kun uudistuksia ei enää tarvitse valmistella kunnolla.

Hallitusohjelman punaisena lankana piti olla yrittäjyyden edistäminen, mutta käytännössä sitä on ollut vaikea havaita. Viime viikolla pidetyt kärkihankkeiden julkistamistilaisuudet synnyttivät merkillisen mielikuvan, jonka mukaan hallitus määrittelee yksityiskohtia myöten, mitä Suomessa tehdään, mitä yritetään ja mitä kokeillaan.

Kun yritysjohtajat alkavat johtaa valtiota kuin yritystä, se voi paradoksaalisesti kääntyä yritteliäisyyttä vastaan. Nuorten kokeilumahdollisuuksia rajoitetaan tehokkuuden nimissä. Aidon kokeilukulttuurin sijaan rakennetaan keskusjohtoinen kokeilutoimisto valtioneuvoston kansliaan.

Elina Grundström
elina.grundstrom@kolumbus.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja
tietokirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat