Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä ja ay-liike ovat törmäyskurssilla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus näyttäisi olevan hyvää vauhtia ajautumassa riitoihin muidenkin kuin vasemmistojohtoisten palkansaajaliittojen kanssa.

Hallitus esitteli tiistaina joukon toimia, joilla se aikoo saada työn hintaa vähintään viisi prosenttia halvemmaksi.

Lista on lyhyt mutta palkansaajan näkökulmasta tyly. Loppiaisesta ja helatorstaista tulee palkattomia vapaapäiviä. Ne pitää tehdä työnantajalle "sisään" jonain muuna ajankohtana.

Erityisesti julkisella sektorilla yleisiä pitkiä lomia lyhennetään. Ensimmäinen sairauspäivä menee omaan piikkiin, ja loputkin korvataan vain osittain. Ylityökorvaukset puolitetaan ja pyhätyökorvauksesta leikataan neljännes.

Vastineeksi työntekijöiden muutosturvaa irtisanomistilanteissa parannetaan ja perhevapaiden kustannuksia korvataan työnantajalle 2 500 eurolla. Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan.

Hallituksen toimet parantavat erityisesti julkisen sektorin tasapainoa. Toisesta näkökulmasta katsottuna hallitus kurittaa erityisesti julkisen sektorin palkansaajia.

Kuten arvata saattoi, työnantajat ottivat hallituksen esitykset ilolla vastaan, ja palkansaajat tyrmistyivät. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola vihjasi jo "levottomista ajoista" työelämässä ja yhteiskunnassa.

Listalla esitetyt toimet ovat toki pyörineet julkisuudessa ennenkin, ja niitä hallitus yritti myös yhteiskuntasopimusneuvotteluissa. Pääministeri Sipilä toisti taas kerran, että sopimisen tie olisi ollut sittenkin parempi. Nyt sen varmaan palkansaajatkin myöntävät.

Hallituksen lista on lyhyt, koska hallituksen keinot puuttua työelämän asioihin ovat lopulta aika vähäisiä: suurin osa asioista sovitaan työnantaja- ja palkansaajaliittojen kesken työehtoneuvotteluissa työelämälaeista riippumatta.

Nyt hallitus turvautuu erittäin poikkeukselliseen keinoon: työelämän muutokset tehdään niin sanottuna pakottavana lainsäädäntönä. Se tarkoittaa, että liitot eivät voi sopia keskenään työntekijän kannalta parempia ehtoja kuin mitä tulevissa työelämälaeissa sanotaan.

Tähän kohdistuu palkansaajien kovin kritiikki, sillä hallitus puuttuu työmarkkinoiden perinteisesti vahvaan sopimisvapauteen. Kritiikkiä tullee myös siitä, että hallitus murtaa työelämälainsäädännön perusperiaatteen: lain määräämät minimit on tarkoitettu työntekijän suojaksi, koska työntekijöiden on lähtökohtaisesti katsottu olevan heikompi osapuoli. Jos joissain työehtosopimuksissa on ollut tätä paremmat ehdot, se on johtunut siitä, että työnantaja on niihin suostunut, välillä tosin pitkin hampain.

Hallitus on toivottavasti varautunut STTK:n Palolan maalailemiin "levottomiin aikoihin". Käytännössä se tarkoittaisi lakkoja, ulosmarsseja ja muita työnseisauksia. Palkansaajien omissa tapaamisissa on jo ennen tiistain uutisia puhuttu ääneen yleislakon uhkasta.

Hallitus on selvittänyt niin hyvin kuin lyhyessä ajassa on ollut mahdollista, että sen esittämät toimet voidaan viedä läpi eduskunnassa normaalissa lainsäädäntöjärjestyksessä. Hallitus sanoo selvittäneensä senkin, että esitykset eivät sodi EU-säännöksiä tai YK:n alaisen kansainvälisen työjärjestön ILO:n linjauksia vastaan. Epäilemättä lakiesitysten perustuslainmukaisuus selvitetään eduskunnan perustuslakivaliokunnassa vielä perinpohjaisesti.

Huomenna torstaina hallitukselta on luvassa ikäviä uutisia veronmaksajille ja erilaisten etuuksien nauttijoille, kun budjettineuvottelut päättyvät. Seuraavaksi hallitus selvityttää, miten paikallista sopimista voitaisiin edistää. Ei ole kovin todennäköistä, että palkansaajat enää innostuisivat mahdollisuudesta sopia paikallisesti toisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat