Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokahävikkiä voi vähentää

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ruuan heittäminen roskiin tulee kalliiksi. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen mukaan hävikki koko ruokaketjussa eli kodeissa, kaupassa, teollisuudessa ja ravintoloissa on 300–400 miljoonaa kiloa vuodessa eli 10–15 prosenttia kulutetusta ruuasta.

Hävikkiin on alettu kiinnittää huomiota ketjun joka osassa sekä kustannusten takia että ympäristötietoisuuden lisääntymisen vuoksi.

Kauppa on esimerkiksi jo pitkään antanut myymättä jääneitä elintarvikkeita hyväntekeväisyyteen. Ne, jotka eivät sovi enää elintarvikkeiksi, voidaan ohjata kotimaisen biokaasun tuotantoon, kuten Kesko alkaa yhä enemmän tehdä yhteistyössä Gasumin kanssa (HS 8. 9.).

Suurin osa ruokahävikistä syntyy silti kotitalouksissa, joissa aterioiden suunnittelu esimerkiksi tähteitä hyödyntäen ei arjen paineissa aina onnistu. Niukkuudessa eläneet sukupolvet olivat hävikin minimoijina edellä aikaansa.

Ruokaa lentää jäteastiaan turhankin herkästi. Pitkälle pääsee jo, kun opettelee kaksi teollisuuden merkintää. Viimeinen käyttöpäivä on päivä, johon mennessä tuote pitäisi käyttää. Parasta ennen -merkintä ei sen sijaan tarkoita, että tuote olisi jo mennyttä. Tuote ei ehkä ole enää parhaimmillaan mutta voi olla yhä käyttökelpoinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat