Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisvirtaan ei ole loppua ilman ratkaisua Syyrian sotaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Syyrian sodan jatkuessa asetelmia on jo monta kertaa verrattu koleran ja ruton väliseen kamppailuun. Se on väärin kulkutauteja kohtaan.

Syyriassa on silti tehtävä valintoja. Muuten näköpiirissä ei ole loppua valtavaan katastrofiin, joka on vaatinut neljännesmiljoona ihmishenkeä, ajanut noin 11 miljoonaa syyrialaista kodeistaan ja on nyt tärkein syy hädänalaisten pakolaisten virtaan kohti Eurooppaa.

Presidentti Bashar al-Assadin alainen armeija on YK-raporttien mukaan syyllistynyt sotarikoksiin. Myös kapinallisjoukkoja syytetään niistä varsinkin sen jälkeen, kun terrorijärjestö Isis vahvistui Syyrian hallituksen päävastustajaksi.

Sodan seuraukset on tunnettu Syyrian naapurimaissa jo yli neljä vuotta pakolaismäärien jatkuvasti kasvaessa. Euroopassakin Syyrian sota on ymmärretty suurimmaksi alueelliseksi turvallisuusuhaksi jo pitkään, mutta vasta kesän päättyessä asia on sisäistetty kunnolla myös arkipolitiikan tasolla.

Sen lisäksi, että sota synnyttää valtavia pakolaismääriä Syyriassa, se ruokkii sekasortoa naapurimaassa Irakissa ja kauempanakin. Syyrian sota on ylivoimaisesti suurin syy Eurooppaan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrän nopeaan moninkertaistumiseen.

Euroopalla on voimavarat selvitä nykyisestä tulijamäärästä, mutta ajan oloon tilanne on kestämätön varsinkin syyrialaisille, joiden hätä jatkuu.

Yritykset sodan lopettamiseksi ovat kuitenkin epäonnistuneet.

Al-Assad ei enää saa hallintaansa kuin osia Syyriasta. Isisin joukot eivät pysty syrjäyttämään al-Assadia niin kauan kuin hän saa nykyisen kaltaista sotilaallista ja poliittista tukea Iranilta ja Venäjältä. Länsimaiden vaihtoehdoksi toivomat maltilliset kapinalliset ovat heikkoja muualla kuin kurdialueilla.

Elokuussa ehti jo viritä toiveita, että Yhdysvaltain, Venäjän ja Saudi-Arabian välisissä neuvotteluissa saataisiin ratkaisuja, mutta tällä viikolla toiveikkuus hiipui. Yhdysvallat syyttää Venäjää lisääntyneestä sotilasavusta al-Assadille. Venäjän mukaan Yhdysvallat haluaa vain syrjäyttää al-Assadin. Al-Assadin väistyminen olisi tärkeää, koska hänen jatkuva vallassaolonsa ruokki terroria, mutta hänen tilalleen on nyt tarjolla lähinnä Isis.

Vaihtoehdot ovat hirveitä, mutta sodan pitää loppua. Neuvotteluyhteys tarvitaan myös koleraan eli al-Assadiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat