Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juha Sipilän 105 päivää

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Juha Sipilä (kesk) ylitti lauantaina sadan päivän rajan pääministerinä. Merkkipäivän kunniaksi Sipilän hallituksen alkutaivalta analysoitiin ahkerasti, eivätkä arviot olleet mairittelevia.

Etenkin Sipilää syytettiin saamattomuudesta. Kevään hallitusneuvotteluissa sovittiin ripeästi isosta talouden uudistusohjelmasta, mutta sen jälkeen oli hiljaisempaa. Yhteiskuntasopimusta ei syntynyt. Hallitus kertoili askelmerkeistä.

Sekä politiikassa että yritysmaailmassa uuden johtajan ensimmäiset kuukaudet ovat äärimmäisen tärkeitä. Vaikeiden päätösten tekeminen on alun kuherruskuukausien aikana helpompaa, sillä uuteen johtajaan suhtaudutaan yleensä odottavan myönteisesti. Jos etsikkoaikana tulee onnistumisia, se poikii niitä usein jatkossakin. Entisenä toimitusjohtajana Sipilä varmasti tietää tämän, sillä aiheesta on kirjoitettu valtava määrä liikkeenjohdon oppaita. Muutosjohtajan momentum on heti alussa.

Mutta miksi juuri "sata päivää"?

Etenkin Yhdysvalloissa siitä on tullut maaginen rajapyykki, jossa mitataan uuden presidentin onnistuminen. Syynä tähän on ennen kaikkea presidentti Franklin D. Roosevelt. Hän astui virkaansa vuonna 1933, kun "suuri lama" oli jatkunut jo kolme vuotta. Ensimmäisen sadan päivän aikana Roosevelt sai New Deal -ohjelmastaan läpi peräti 15 isoa lakipakettia, joissa säädettiin muiden muassa pankkivalvonnasta, talletussuojasta, minimipalkoista, velka-armahduksista, massiivisesta työttömien työllistämisohjelmasta sekä rajoitettiin yritysten haitallista kilpailua. Lisäksi Roosevelt taltutti pankkikriisin, irrotti dollarin osin kultakannasta ja kumosi kieltolain.

Rooseveltin vyörytys on aiheuttanut myöhemmille presidenteille rimakauhun. Pitäisihän vaalikampanjan suuret lupaukset saada toteutetuksi heti aluksi.

Esimerkiksi J. F. Kennedy yritti vuonna 1961 toppuutella odotuksia virkaanastujaispuheessaan. "Kaikki ei ole valmista ensimmäisen sadan päivän aikana. Eikä ensimmäisen tuhannen päivän aikana. Eikä välttämättä edes meidän elinaikanamme tällä planeetalla. Mutta antakaa meidän aloittaa", Kennedy totesi.

Sadassa päivässä ei itse asiassa ole mitään maagista. Sata on vain mukava, pyöreä tasaluku.

Sipilän hallitus tekee tällä viikolla isoja päätöksiä. Tiistaina kerrottiin rajuista toimista Suomen kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi. Torstaina budjettiriihen jälkeen lienee oikea hetki arvioida, miten Sipilän ensimmäiset 105 päivää ovat onnistuneet.

Marko Junkkari marko.junkkari@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat