Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimusta pitäisi yrittää vielä kerran

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen kaltaisen pienen maan voima ja kirous on ollut yhdessä sopimisen kulttuuri. Työnantajien, työntekijöiden ja hallituksen muodostama kolmikanta on ollut päätöksentekojärjestelmänä usein hidas ja jähmeä, mutta on tuonut talouteen myös ennustettavuutta ja vakautta.

Juha Sipilän (kesk) hallitus julkisti tiistaina joukon toimia, joilla se pyrkii parantamaan Suomen kustannuskilpailukykyä. Hallitus yritti kesällä kahteen otteeseen sopia kolmikannassa niin sanotusta yhteiskuntasopimuksesta, mutta koska sopua ei syntynyt, hallitus toimi itse.

Hallitus esittää kovia toimia kuten arkipyhien siirtoa, sairausloman omavastuuta sekä kesälomien leikkausta.

Palkansaajajärjestöjä raivostuttaa ennen kaikkea hallituksen päätös sopimusvapauden rajaamisesta. Hallitus aikoo säätää pakottavan lain, joka määrittelee ylärajat työehtosopimuksissa sovittaville asioille.

Tämä on suuri yhteiskuntafilosofinen muutos, sillä tähän asti lainsäädäntö on lähtenyt työntekijän edusta: laki on säätänyt vain minimirajan esimerkiksi kesälomille, mutta työehtosopimuksissa on voitu sopia tätä pidemmistä lomista.

Sopimusvapauden rajaaminen osuu syvälle palkansaajaliikkeen pyhimpiin periaatteisiin. Jopa yleislakkoa on väläytelty. Hallituksen haaveena oleva äärimaltillinen palkkaratkaisu voi ensi syksynä olla kiven takana.

Hallituksen toimet saattavatkin lopulta vain hankaloittaa Suomen talouden lähiaikojen toipumista.

Keskustalla on perinteisesti ollut vaikea suhde palkansaajaliikkeeseen. Kokoomus puolestaan vaati vaalikampanjassaan kolmikannalta tulosvastuuta ja julisti konsensuksen kuolleeksi.

Hallituksen ja palkansaajien taistelu uhkaa mennä ideologiselle ja periaatteelliselle tasolle. Se on Suomelle riski.

Kolmikantainen päätöksenteko ei aina ole ansainnut tyylipisteitä eikä sen jähmeys välttämättä sovi ketteryyttä vaativaan globaaliin maailmanjärjestykseen. Suomen tilanne on kuitenkin niin vaikea, ettei sitä pidä pahentaa ideologisella valtataistelulla. Siihen ei ole varaa. Toisaalta Suomen kustannuskilpailukykyä pitää saada paremmaksi.

Parasta olisi palata neuvottelupöytään ja yrittää yhteiskuntasopimusta vielä kerran.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat