Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän kotiovi kolahti Soinin varpaille – perussuomalaiset joutuu rikkomaan lupauksiaan

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Timo Soini todella halusi ulkoministeriksi. Nyt nähdään se, mitä tarkoittaa, että ulkoministerinä on juuri perussuomalaisten puheenjohtaja.

Puolue halusi hallitukseen. Hinta on se, että perussuomalaiset joutuvat tekemään politiikkaa, joka ei vastaa vaalilupauksia. Puolue joutuu myös ensimmäistä kertaa huolehtimaan kannatuksestaan.

Huoli näkyy. Siksi Soinin on pelattava entistä kovemmin kaksilla korteilla.

Ulkoministeri-Soini on lähinnä hiljaa. Puoluejohtaja-Soinin foorumi on Soinin blogi, josta löytyy myös vihjauksia, joita ulkoministerin ei niin soisi viljelevän.

Tuplapeli on aina vaikeaa. Se on sitä Soinille, mutta myös koko hallitukselle.

Soinin hiljaisuus alkaa olla taakka myös puolueelle. Ristiveto kasvaa. Olli Immosen ulostulot olivat yritys puhutella suoraan omia äänestäjiä tilanteessa, jossa puoleen linja on menossa eri suuntaan.

Mutta Soinin vaikenemisen ymmärtää. Hallituksella on vaikea tehtävä asemoida Suomi viisaasti EU-kokouksissa, joissa linjataan maahanmuuttopolitiikkaa.

Tätä kesää tarkastellaan vielä uuden aikakauden alkuna. Eurooppa heräsi suureen kansainvaellukseen ja sen myötä uudenlaiseen solidaarisuuteen. Sen johtoon on asettunut Saksa.

Suomessakin asenneilmasto on muuttunut nopeasti. Muutokselle antoivat vauhtia paitsi kuvat hukkuvista lapsista myös perussuomalaisten rasistiset puheet ja hallituksen hitaus ottaa niistä eroa.

Kokoomus näki muutoksen ensimmäisenä. Alexander Stubb ja Petteri Orpo marssivat vastaanottokeskukseen. Sitten pääministeri avasi kotinsa turvapaikanhakijoille. Juha Sipilä sai valtavasti huomiota. Samalla Sipilöiden kotiovi napsahti perussuomalaisten varpaille.

Maailmalla kyselläänkin, onko nykyisillä hallituspuolueilla ihan eri linjat turvapaikkapolitiikassa. On – ja ei ole.

Vaikka koko hallitus olisi sitä mieltä, ettei Suomi halua yhden yhtä EU:n siirtelemää turvapaikanhakijaa, Suomen on tarkasti harkittava, voiko Saksalle vängätä vastaan. Tiukka linja on riski. Suomi asemoituisi silloin samaan ryhmään kuin Itä-Euroopan entiset kommunistimaat, joiden asenteista Unkari on äärimmäisin esimerkki.

Niin tehdessään Suomi poikkeaisi hyvin paljon siitä viiteryhmästä, joka on arvokas siinä Suomelle kaikkein tärkeimmässä EU-linjauksessa. Siinä, miten EU hoitaa Venäjän-suhteitaan. Venäjän-politiikassa Suomen tärkein liittolainen on Saksa.

Anna-Liina Kauhanen
anna-liina.kauhanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat