Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oletko meidän vai niiden puolella? Välimuotoja ei sallita

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Kesän jälkeen yhteiskunnallisen keskustelun ilmapiiri on kylmennyt nopeammin kuin syksy on edennyt.

Jo lomilta palatessa tuntui, että kaikki ovat tavallista kärttyisämpiä. Monilla koko kesäloma meni kurjan sään merkeissä. Vähemmästäkin ottaa pannuun.

Kaksi puheenaihetta on yli muiden, ja kumpikin jakaa väkeä jyrkästi kahtia: suhtautuminen pakolaisiin sekä hallituksen kaavailemat ronskit heikennykset palkansaajien lomiin, ylityökorvauksiin ja muihin työsuhteen ehtoihin.

Suhtautuminen maahanmuuttajiin jakaa selvästi hallitustakin, vaikka perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on vältellyt kantansa ilmaisemista. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) näytti oman kantansa lupaamalla, että hän voi ottaa pakolaisia kakkoskotiinsa Kempeleelle.

Jotain perussuomalaisten kannasta kertoo työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin Twitter-viesti, jota Iltalehti lainasi (5. 9.). Lindström kirjoitti seuraavaa: "Maahanmuuttokeskustelussa on kaksi puolta, oikea ja väärä."

Siinäpä oikeusministeri jakoi tuomioita korkeimman omakätisesti.

Yksi perussuomalaisten murheenkryyni, omaksi eduskuntaryhmäkseen väliaikaisesti erottautunut Olli Immonen kommentoi Sipilän majoitustarjousta sosiaalisessa mediassa: "Todella vastuutonta toimintaa Suomen pääministeriltä."

Ei aidan toisella puolella olla välttämättä sen avarakatseisempia. Kun edellisen kerran kirjoitin maahanmuutosta, että asiat harvoin ovat mustavalkoisia, ilmoitti eräs rouvashenkilö katkaisevansa HS:n kestotilauksen. Syy: en irtisanoutunut riittävän selvästi rasismista, vaikka ilmoitinkin olevani monikulttuurisuuden puolella. Palautteen antajan mukaan näissä asioissa kun on vain mustaa ja valkoista, ei välimuotoa.

On sinänsä kohtalon ivaa, että pakolaisten virta Eurooppaan räjähtää käsiin juuri, kun Soini on päässyt ministeriksi. Suomenkin vastaanottokeskukset ovat täpötäysiä.

Samaan aikaan moni suomalainen kantaa huolta työpaikkansa jatkuvuudesta. Työttömyys on kasvussa. Hallitus leikkaa julkisia menoja saadakseen valtiontalouden edes jollain aikavälillä tasapainoon johtavalle uralle.

Tällaisessa tilanteessa pakolaisista tulee helposti syntipukkeja. Moni kokee, että oman maan ja kansalaisten ongelmissa on tarpeeksi, ei tänne enää kaivata pakolaisia viemään osaa muutenkin hupenevasta leivästämme. Arvot koventuvat, samoin puheet.

Mieleen muistuvat Joensuun skinit 1990-luvun lamavuosina. Silloinkin nuorten miesten työttömyys – toisin sanoen joutilaisuus – oli laajaa. Viimeinen pisara taisi olla, kun Joensuun vastaanottamia pakolaisia kuvattiin hotellioloissa. Skinit pahoinpitelivät pakolaisia muun muassa pesäpallomailoilla.

Olen itse yöpynyt kyseisessä hotellissa. Motelli olisi ehkä osuvampi sana kuvaamaan rakennuksen tasoa. Mutta reaktio oli mikä oli: suomalaisten pitää kitkutella työttömyyskorvauksella, kun pakolaisia majoitetaan hotelleihin.

Toinen rintama kulkee akselilla, jonka toisella puolella ovat työntekijät ja toisella Elinkeinoelämän keskusliitto ja porvarihallitus.

Tiistai-iltana hallitus pudotti pommin: kun yhteiskuntasopimuksesta ei tullut mitään, hallitus alentaa työn hintaa omin toimin. Leikkuriin voivat joutua lähes kaikkien palkansaajien saamat korvaukset.

Luonnollisesti palkansaajajärjestöt nousivat takajaloilleen. STTK ja Akava olisivat valmiita palaamaan neuvotteluihin yhteiskuntasopimuksesta.

Hallituksen pyrkimystä rajoittaa työmarkkinaosapuolten keskinäistä sopimusoikeutta pidetään laajalti ennenkokemattomana ja jopa yhteiskuntarauhaa järkyttävänä.

Keskusjärjestöjohtajat eivät julkisesti käytä sanaa yleislakko, mutta paljon ei puutu. Luvassa on erittäin repaleinen työmarkkinavuosi, kun sopimukset ovat katkolla ensi syksystä alkaen. On turha kuvitella, että palkansaajat suostuvat äärimaltillisiin palkankorotuksiin, jos heiltä samalla viedään osa lomasta tai ylityökorvauksista.

Pääministeri Sipilän kerrotaan käyttäneen entisiä keskustalaisia pääministereitä Esko Ahoa ja Matti Vanhasta neuvonantajinaan. Aho on tuskin vieläkään antanut liitoille anteeksi sitä, että ne kaatoivat hänen yritelmänsä yhteiskuntasopimukseksi. Sipilälle olisi suonut paremmat neuvonantajat.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat