Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairauden kuluja siirtyy työntekijälle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sanonnan mukaan järkeä ei kannata etsiä sieltä, missä se ei ole koskaan käynytkään. Hallitus luetteli tiistaina keinoja, joilla kilpailukykyä nostettaisiin ja yksikkötyökustannuksia laskettaisiin. Yksi listalle nostetuista lääkkeistä oli uudistus sairauspoissaoloihin. Tavoite on se, että ensimmäinen poissaolopäivä olisi palkaton. Kahdeksan seuraavan sairauspäivän ajan työntekijä saisi 80-prosenttista palkkaa.

Ruotsissa siirryttiin tällaiseen menettelyyn vuonna 1993.

Suomen hallituksen esitys kirvoitti heti pohdintoja siitä, ovatko Suomessa sairauspoissaolot ongelma ja onko lääke oikea.

Suomessa poissaolojen määrä on ollut melkoisen vakaa kymmeniä vuosia. Vielä muutama vuosi sitten Suomessa oltiin sairauden vuoksi vähemmän poissa kuin muissa Pohjoismaissa. Tilanne on sittemmin muuttunut. Muualla poissaolojen määrä on laskenut, Suomessa se on pysynyt ennallaan väestön terveyden parantumisesta huolimatta.

EK:n tuorein työaikakatsaus kertoo vuodesta 2013. Silloin teollisuuden työntekijöillä oli sairaus- tai tapaturmapoissaoloja kolme viikkoa vuodessa. Naisilla määrä oli selvästi miehiä suurempi. Erot ammattien välillä ovat valtavia.

Vuosi sitten Ruotsissa tehtiin laaja selvitys sairauspoissaoloista ja niiden syistä (Socialförsäkringsrapport 2014:17). Raportissa todettiin, että kansan perusterveydentila on ollut melko vakaa, mutta sairauspoissaolojen määrä vaihtelee suuresti. Ruotsissa poissaolojen määrä lähti laskuun 1980-luvun lopulla ja saavutti pohjan kymmenisen vuotta myöhemmin. Sitten määrä kasvoi 2000-luvun alkuun saakka ja lähti taas laskuun. Ihan viime vuosina aleneva kehitys Ruotsissa tosin on taas katkennut.

Raportin mukaan määriä eivät liikuttele yksittäiset seikat tai korvausratkaisut. Taustalla on useita ja paljon laajempia syitä. Esimerkiksi työelämän vaatimusten muutokset ja taloussuhdanteet vaikuttavat poissaolojen määriin.

Poissaolojen lasku alkoi 1990-luvulla jo ennen karenssijärjestelmän käyttöönottoa. Sillä oli vaikutusta jo alkaneen kehityksen voimistajana, mutta se ei ollut ainoa selitys.

Raportti kertoo, että 1990-luvun alussa matalasuhdanteen aikana työntekijät pelkäsivät työpaikkojensa puolesta eivätkä oikein uskaltaneet sairastaa. Myös ympäristö vaikutti: töihin mentiin sairaana, kun muutkin tekivät niin. Virta varhaiseläkkeelle voimistui ja vei monia pitkäaikaisilla poissaoloilla olleita pois sairauspoissaolotilastoista.

Kun korkeasuhdanne alkoi, työmarkkinoiden vaatimukset olivat muuttuneet ja muuttuivat liiallisiksi monille niistä, jotka olivat joutuneet sinnittelemään taantuman ajan töissä puutteellisesti työkykyisinä. Työpaikkakin koettiin taas vähän varmemmaksi. Virtaa varhaiseläkkeelle padottiin, ja samaan aikaan väestö ikääntyi. Niinpä sairauspoissaolojen määrä alkoi taas kasvaa.

Suomen nykytilanteen kannalta raportissa kiinnostavinta on, että Ruotsissa tuorein sairauspoissaolojen lasku saatiin aikaiseksi kovalla työllä eikä yksittäisillä päätöksillä.

Rajoitusten sijaan alettiin käyttää työhön paluuta helpottavia toimia. Lääkäreitä ohjeistettiin mittaamaan tarkemmin työkykyä ja työkyvyttömyyden kestoa. Varhaiseläkejärjestelmä kytkettiin sairausvakuutusjärjestelmän rinnalle, työterveyshuoltoa tehostettiin, viranomaisten yhteistyötä parannettiin ja kuntoutusta lisättiin.

Ehkä Suomen hallituksen sairauspoissaoloja koskevan päätöksen järkeä ei kannata etsiä vain poissaolojen vähentämistavoitteesta. Suomen Yrittäjät laski taannoin, että neljän prosentin keskimääräisellä poissaoloprosentilla 200 hengen yrityksessä sairastaminen aiheuttaa yli 600 000 euron kustannukset vuodessa. Hallituksen tarkoitus on yritykselle koituvan kustannuksen laskeminen ja osittainen siirto työntekijälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat