Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus kuritti tällä kertaa hyväosaisia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus tuntuu kurittavan kansan eri osia vuoron perään. Alkuviikosta oli vuorossa palkansaajien suuri enemmistö, kun hallitus ilmoitti leikkaavansa ylityökorvauksia, pitkiä lomia ja muita normaalisti liittojen välillä sovittuja työsuhteen ehtoja.

Torstaina oli sitten hyväosaisten vuoro, kun hallitus julkisti ensi vuoden budjetin päälinjoja. Suuripalkkaisten niin sanottua solidaarisuusveroa aletaan periä tähänastista pienemmistä tuloista ainakin kaksi seuraavaa vuotta. Kun ennen tuloraja oli noin 7 200 euroa kuukaudessa, raja putoaa vajaaseen 6 000 euroon kuukaudessa.

Väliaikaisiksi aiotuilla veroilla on taipumus jäädä pysyviksi. Näin kävi muun muassa auton käyttömaksulle.

Myös omaisuutta hallitus rokottaa. Korkeampi pääomavero nousee 33 prosentista 34 prosenttiin.

Hallitus kiristää myös tupakkaveroa, lämmityspolttoaineiden veroa, ajoneuvoveroa, jäteveroa ja kiinteistöveroa. Myös työttömyysvakuutusmaksua on painetta korottaa.

Budjetista rahoitettavia etuuksia, kuten sairausvakuutuskorvauksia, ja menoja, kuten kehitysyhteistyörahoja, leikataan niin ikään. Vastaavasti esimerkiksi eläkeläisten asumistukea leikataan vähemmän kuin alun perin suunniteltiin.

Symbolisena eleenä ministerit luopuvat viikon palkastaan, ja kansanedustajilta toivotaan luopumista yhteensä kahden viikon palkkiosta.

Kaiken kaikkiaan hallituksen esitys valtion ensi vuoden talousarvioksi sisältää tähänastisten tietojen perusteella niukasti yllätyksiä. Syynä on budjettiprosessin luonne: jo keväällä hallituksen niin sanotussa kehysriihessä lyödään suuret linjat lukkoon, ja kesä kuluu lähinnä päätösten tarkentamisessa. Koska tämä vuosi oli vaalivuosi, suurista linjoista sovittiin hallitusneuvotteluissa.

Uutena taloussuunnittelun välineenä on julkisen talouden suunnitelma, joka ulottuu vaalikauden loppuun. Yllättäviä menoja taas tilkitään lisäbudjeteilla pitkin budjettivuotta.

Hallituksella on näinä aikoina kerrottavanaan aika vähän hyviä uutisia. Vaikka menoja karsitaan ja tuloja lisätään vähän sieltä sun täältä, valtion velka kasvaa yhä viitisen miljardia euroa joka vuosi. Ensi vuonna pelkästään valtion velka on noin 50 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Kuntien velat tulevat tähän vielä päälle. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoikin torstain tiedotustilaisuudessa, että Suomella menee heikommin kuin EU:n entisillä kriisimailla Portugalilla, Espanjalla ja Irlannilla.

Eikä tulevaisuus näytä sen valoisammalta. Kansantalouden kasvu pysyy tänä vuonna nollan tuntumassa. Ensi vuonna kansantalouden ennustetaan kasvavan hivenen, mutta kasvua on odotettu alkavaksi jo monta vuotta – aina kasvun on pitänyt alkaa puolen vuoden päästä. Myös työttömyys pysyy suurena.

Ministerien vaalikentiltä saaman palautteen määrä todennäköisesti kasvaa merkittävästi, kunhan hallituksen suunnitelmat muuttuvat äänestäjien arjeksi.

Hallitus on päässyt tälläkin viikolla otsikoihin liki joka päivä. Tyyli jatkuu myös tänään perjantaina, kun hallituksen on määrä kertoa, miten Suomi suhtautuu komission esitykseen turvapaikanhakijoiden jaosta EU-maiden kesken.

Vaikka hallitus on kehunut hyvää yhteishenkeään ja toimintakykyään, pakolaispolitiikassa luulisi hallituspuolueiden välillä olevan selkeitä linjaeroja. Ahtaimmassa raossa on perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, jonka puolueessa ovat ne maahanmuuttajiin kielteisimmin suhtautuvat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat