Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuotanto lähtee, design jää

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaista tuotantoa koskevat uutiset ovat viime aikoina olleet synkkiä. Tekstiiliyritys Nanso ilmoitti syyskuun alussa harkitsevansa Suomen-tuotannostaan luopumista joko kokonaan tai osittain, mikä tarkoittaa isoja yhteistoimintaneuvotteluita yhtiön tehtailla Torniossa ja Nokialla.

Keskiviikkona Fiskars kertoi, että se suunnittelee siirtävänsä lopunkin keramiikkatuotantonsa ulkomaille. Tämä tarkoittaa Helsingin keramiikkatehtaan eli perinteikkään Arabian tehtaan mahdollista sulkemista. Tehtaalla on yhä tehty lautasia ja vateja, mutta muuten iso osa tuotannosta on vähitellen päätynyt ulkomaille Muumi-mukeja myöten.

Suomen vähiin käynyt vaateteollisuus on siirtänyt tuotantoa kustannussyistä muun muassa Viroon, joten Nanso on ollut harvinainen poikkeus.

Esimerkiksi Marimekko painaa kankaita Helsingin Herttoniemessä, mutta yhtiön vaatevalmistus on Euroopassa ja Euroopan ulkopuolella toimivien sopimusvalmistajien varassa. Tuotteiden design – se, jolla varsinaisesti erotutaan – on säilynyt yrityksen omissa käsissä.

Nanson ja Fiskarsin uutiset vaikuttavat lopullisilta, mutta joskus käy toisinkin. Konepajayhtiö Sandvik ilmoitti asiaa harkittuaan tällä viikolla, ettei se lopetakaan tehdastaan Turussa. Tällä kertaa Suomi pärjäsi globaalissa vertailussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat