Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansliapäällikkö­nimitys ei ansaitse tyylipisteitä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus nimitti torstaina puolustusministeriön kansliapäälliköksi ylijohtaja Jukka Juustin. Hän työskenteli aiemmin ministeriön resurssipolitiikan yksikön päällikkönä.

Nimityksestä tuli melkoinen soppa.

Viisi vuotta kansliapäällikön virkaa hoitanut Arto Räty on suoriutunut tehtävässään hyvin, joten hänen jatkoaan pidettiin itsestäänselvyytenä. Yllättäen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kuitenkin sivuutti Rädyn ja valitsi kansliapäälliköksi Juustin. Juusti piti nimittää tehtävään jo kaksi viikkoa sitten, mutta kokoomus vaati nimityksen jättämistä pöydälle.

Ministeri vastaa oman hallinnonalansa nimityksistä, joten Niinistöllä oli täysi oikeus esittää tehtävään oma suosikkinsa. Myös Juusti on varmasti tehtävään pätevä. Vuonna 2007 Juusti ja Räty hakivat molemmat EU:n alaisen puolustusalan viraston EDA:n johtajan paikkaa, ja tuolloin EU:n valintalautakunta arvioi Juustin pätevämmäksi.

Nimityksen yhteydessä korostettiin Juustin materiaali- ja teknologiaosaamista. Tälle on tarvetta, kun Suomi valmistelee Hornet-hävittäjien ja Merivoimien korvaushankintoja.

Niinistö ei silti ansaitse tyylipisteitä nimityksen hoitamisesta.

Niinistö pohjasi kantansa muistioon, jonka mukaan Juusti oli Rätyä pätevämpi hakija. Alkuperäistä muistiota moitittiin siitä, että siinä Rädyn pätevyyttä olisi tarkoituksenmukaisesti vähätelty.

Myöhemmin muistiosta tehtiin ministeriössä uusi versio, jossa Rädyn ansioita arvioitiin hieman myönteisemmin. Silti siinäkin Juusti arvioitiin Rätyä pätevämmäksi.

Niinistö kiisti torstaina tiukasti, että kyseessä olisi poliittinen virkanimitys.

Kyseessä ei ollutkaan puoluepoliittinen nimitys, sillä Juustilla ei ole jäsenkirjaa. Silti Rädyn syrjäyttäminen oli poliittinen ratkaisu. Perinteistä kansallista puolustusta kannattava Niinistö on puolustuspoliittisilta näkemyksiltään useissa asioissa eri linjoilla kuin Arto Räty.

Vuodesta 1994 puolustusministeriön kansliapäällikkö on voinut olla myös siviili. Vaikka kyseessä on siviilivirka ministeriössä, tehtävään ei ole valittu lainmuutoksen jälkeen yhtään siviiliä.

Juusti ei ole käynyt kadettikoulua mutta on tehnyt pitkän sotilasuran. Sotilasarvoltaan hän on insinöörikenraalimajuri.

"Ei mitään tekemistä puoluepolitiikan kanssa" – Niinistö perusteli Juustin nimitystä isänmaan edulla
"Ei mitään tekemistä puoluepolitiikan kanssa" – Niinistö perusteli Juustin nimitystä isänmaan edulla
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) vahvisti torstaina Jukka Juustin nimityksen ministeriön kansiapäälliköksi. Ministerin mukaan kyseessä ei ollut missään nimessä poliittinen virkanimitys. Kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Pipsa Palttala HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat