Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomikin mukana: diktaattorien shoppailutaivas avautuu

Pääkirjoitus
 
Vesa Sirén Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

"Maailman kauheimpien diktaattorien shoppailutaivas" avautuu jälleen. Näin The Independent- lehti kutsuu ensi viikolla Lontoon Excel Centressä pidettäviä asemessuja. Järjestäjä on Britannian tukema, vuonna 1999 yksityistetty Defence and Security Equipment International (DSEI).

Joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma myy kaikkea käsiaseista hävittäjiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan vuonna 2013 mainostettiin myös kidutukseen käytettäviä tuotteita.

Tänä vuonna myyjiä on 1 500 yhteensä 121 maasta. Esimerkiksi Israel on varannut paviljongin myydäkseen "taistelukykynsä todistaneita" aseita ja Suomi myydäkseen "arktisissa oloissa ja kesähelteissä kestäviä" tuotteita. Nekin saavat kritiikkiä mielenosoittajilta, jotka yrittävät perinteisesti saartaa messut.

Ei se kauppaa lopeta. New York Timesin mukaan asekauppa varsinkin Lähi-itään käy niin kuumana, että Yhdysvaltain asetuottajat patistelevat kongressia lisätukiaisiin. Yhdysvallat on myymässä aseita esimerkiksi miljardilla dollarilla Saudi-Arabiaan, joka on jo Britanniaa ja Ranskaa suurempi asemarkkina.

Messujen aikaan asekauppiaat saattavat muistella 1990-luvun vaaran vuosiaan. Neuvostoliitto oli kaatunut, rautaesirippu murtunut ja Saksa yhdistynyt. Venäjän presidentti Boris Jeltsin toivoi vuonna 1991, että Venäjä voisi joskus olla Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton jäsen.

Tuolloin julkaistussa pilakuvassa "sotateollinen kompleksi" – jonka vallasta Yhdysvaltain presidentti Dwight Eisenhower varoitti jäähyväispuheessaan jo vuonna 1961 – kerääntyi Pohjois-Korean silloisen diktaattorin ympärille ja aneli häntä tekemään "jotain roistomaista".

Että olisi uhkakuvia. Ja bisnes pyörisi.

Asekauppiaan helvetti uhkasi syvetä: Jeltsin olisi voinut yksityistää valtion omaisuutta hallitummin. Ilman oligarkkien valtaa ei olisi tarvittu vastareaktiota nimeltä Vladimir Putin. Venäjä ei olisi napannut Krimin niemimaata eikä EU asettanut Venäjä-pakotteita.

Yhdysvalloissa Al Gore olisi voinut tarkistuslaskennassa voittaa George W. Bushin presidentinvaaleissa vuonna 2000. Goren Yhdysvallat olisi tuskin aloittanut toista Persianlahden sotaa Irakin olemattomien joukkotuhoaseiden vuoksi. Saddam Husseinin hirmuvaltaa olisi ehkä vain padottu, mutta tilalle ei olisi tullut nykyistä tilannetta kaaoksineen, Isis-järjestöineen ja pakolaisvirtoineen.

Läheltä piti, asekauppiaat muistelevat. Mutta heille kävi ihan hyvin. Kauppa käy.

Vesa Sirén HS vesa.siren@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat