Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutosturvalla on myös kääntöpuoli

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Sipilä puolusteli ärhäköitä leikkauksia
Sipilä puolusteli ärhäköitä leikkauksia
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) puolusteli keskiviikkona yön yli nukuttuaan rajuja leikkauksia, joilla Suomen kilpailukyky yritetään saada nousuun. Kesärannassa 9. syyskuuta medialle puhunut Sipilä toisti, että niin sanottu pakottava lainsäädäntö tulee ay-liikkeen viime hetken vastusteluista huolimatta. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly olikin pettynyt. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS, kuvaaja: Kimmo Räisänen.

Juha Sipilän (kesk) hallitus julkisti tiistaina yhteiskuntasopimusta korvaavan pakettinsa, jossa on iso joukko kovia toimia. Hallitus esittää arkipyhien muuttamista palkattomaksi vapaaksi, ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkaamista, vuosilomien lyhentämistä sekä ensimmäisen sairauslomapäivän muuttamista palkattomaksi. Palkansaajajärjestöt tyrmäsivät hallituksen ehdotukset. Niissä puututaan isoihin periaatteellisiin kysymyksiin kuten sopimusvapauteen.

Hallitus tiesi odottaa raivoisaa vastaanottoa paketilleen. Se yritti liennyttää sitä tarjoamalla palkansaajapuolelle pientä porkkanaa parantamalla työntekijöiden muutosturvaa irtisanomistilanteissa.

Hallitus esittää, että yli 20 työntekijän yritysten pitää tarjota irtisanottavalle uudelleen työllistymistä edistävää valmennusta. Valmennuksen arvon pitää vastata vähintään yrityksen keskimääräistä kuukausipalkkaa. Lisäksi yritysten pitää tarjota työterveyshuollon palveluita irtisanotulle kuuden kuukauden ajan työsuhteen päättymisen jälkeen. Myös tämä koskee kaikkia yli 20 hengen yrityksiä.

Muutosturva on irtisanottavan ihmisen kannalta tietenkin hyvä asia. Moni yritys tarjoaa sitä jo nyt vapaaehtoisesti hallituksen esittämää enemmän.

Potkut ovat työntekijälle raju isku, joten on hyvä, että työterveyshuollon palvelut jatkuvat irtisanomisen jälkeenkin. Sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta on äärimmäisen tärkeää, että irtisanottu ihminen ei lamaannu vaan pystyy mahdollisimman pikaisesti työllistymään uudelleen.

Taloustieteellisesti muutosturvan parantaminen ei ole yhtä yksiselitteinen asia.

Pohjoismaisen mallin mukaan ihmisten irtisanominen on yrityksille suhteellisen helppoa ja edullista. Tämän vastapainoksi Suomessa ja muissa pohjoismaissa on vahva työttömyysvakuutusjärjestelmä. Suomessa irtisanottu saa peruspäivärahaa sekä ansiosidonnaista päivärahaa enintään 500 päivän ajan. Viime vuoden alusta ansiosidonnaisen kestoa lyhennettiin joissain tapauksissa 300 tai 400 päivään.

Etelä-Euroopassa – kuten esimerkiksi Italiassa – tilanne on päinvastainen: työntekijän irtisanominen on yrityksille kallista ja vaikeaa, mutta vastaavasti työttömyysturvan taso on huomattavasti heikompi ja kesto lyhempi. Talouden dynamiikan kannalta pohjoismainen malli on eteläeurooppalaista parempi. Taustalla on ajatus niin sanotusta luovasta tuhosta.

Talouden murroskausina – kuten juuri nyt – joidenkin yritysten tuottavuus romahtaa. Niiden liiketoiminta ei ole enää kannattavaa, ja ne tuhoutuvat. Samalla moni ihminen menettää työpaikkansa. Dynaamisessa taloudessa tuhoutuneiden yritysten tilalle syntyy uusia yrityksiä, joissa tuottavuus on parempi uudemman tekniikan ja uudenlaisten tuotteiden ansiosta.

Aloittelevissa yrityksissä on toisaalta suuri riski, että toiminta ei jatku. Mitä radikaalimpi uuden yrityksen toimintatapa on, sitä herkemmin yritys saattaa mennä nurin. Työntekijä ottaa siis ison riskin mennessään töihin uuteen yritykseen. Vahva työttömyysvakuutusjärjestelmä kuitenkin tasaa työntekijän ottamaa riskiä.

Työttömyysvakuutus on siis nimensä mukaan vakuutus, joka turvaa työntekijän toimentulon siinä tapauksessa, että riski toteutuu ja hänet irtisanotaan.

Toisaalta uuden työntekijän palkkaaminen on yritykselle aina riski. Koska Suomessa irtisanominen on edullista, se periaatteessa kannustaa palkkaamaan uusia ihmisiä.

Sipilän hallitus rukkaa nyt Suomen mallia molemmista päistä. Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ollaan leikkaamassa 200 miljoonaa euroa. Samaan aikaan muutosturvan parantaminen lisää irtisanomisen kustannuksia.

Sipilän hallitus rajasi muutosturvan koskemaan vain yli 20 henkeä työllistäviä yrityksiä. Tästä saattaa tulla pienen yrityksen kasvua hidastava kynnys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat