Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moldovan kytevä kriisi uhkaa leimahtaa liekkiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun Neuvostoliitto lähes neljännesvuosisata sitten romahti, ratkaisematta jäi joukko aluekiistoja, joita on sittemmin kutsuttu jäätyneiksi konflikteiksi. Nimi on harhaanjohtava, kuten viime päivinä on havaittu Euroopan unohdetuimpiin maihin kuuluvassa Moldovassa.

Romanian ja Ukrainan väliin pusertuvan Moldovan konflikti ei ole ollut missään vaiheessa jäätynyt, ja nyt se uhkaa leimahtaa liekkiin. Tilanne on onneton köyhän maan 3,5 miljoonalle asukkaalle, mutta se on hankala myös EU:lle, joka allekirjoitti Moldovan kanssa laajan assosiaatiosopimuksen kesäkuussa 2014.

Samaan aikaan Moldovan ja Ukrainan kanssa allekirjoitettujen sopimusten pitäisi ohjata maat läheiseen yhteistyöhön EU:n kanssa. Sopimusten laajat vapaakauppapykälät edellyttävät mittavia uudistuksia, joilla pitäisi muun muassa estää entisen kaltainen korruptio.

Ukrainan edistystä hidastavat Venäjän johtamat sotatoimet Itä-Ukrainassa. Moldovassa Venäjä vuorostaan pitää valvonnassaan itsenäiseksi julistautunutta venäläismielistä Transnistrian kaistaletta ja pyrkii aktiivisesti vaikeuttamaan Moldovan länsi-integraatiota.

Nyt Moldovassa ei kuitenkaan ole kyse maan sisäisten Venäjän- ja länsimielisten poliittisten voimien mittelöstä, vaikka se saattaa olla yhä edessä. Sen sijaan kyseessä on eliitin korruptio ja hallituksen voimattomuus sen kitkemiseksi.

Viime sunnuntaina jopa satatuhatta moldovalaista kerääntyi pääkaupungin Chisinaun kaduille vaatimaan selvyyttä siihen, minne pankkijärjestelmästä katosi keväällä noin miljardi euroa. Sen lisäksi, että teko oli pöyristyttävä, se romahdutti köyhän maan valuutan, ja moldovalaisten elintaso heikkeni entisestään.

Sadat mielenosoittajat ilmoittivat leiriytyvänsä keskusaukiolle, kunnes pääministeri Valeriu Strelet esittää kavalluksesta selvityksen, kuten hän lupasi tehdä tullessaan valituksi kesällä. Aiemmasta poiketen mielenosoitukset ovat olleet enimmäkseen EU-mielisiä, vaikka kohteena on EU-mielinen eliitti. Tilanne voi muuttua, ellei Moldova muutu.

EU:n itäisen naapuruston vakauttamisessa jokseenkin yhtä suuri ongelma kuin Venäjän toteuttama horjutus on maiden sisäisten uudistusten hitaus. Länsimaat pystyvät tukemaan Moldovaa mutta eivät voi pelastaa maata itseltään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat